Wykonanie
Jeżeli lubicie batoniki
musli, to polecam ten przepis. Krajanka ma intensywnie
orzechowy smak.Zaletą tego słodkiego przysmaku jest fakt, że nie trzeba uruchamiać piekarnika:)
Składniki:1,5 szklanki
płatków owsianych górskich1,5 szklanki
ryżu preparowanegopół szklanki drobno pokrojonych
suszonych owoców (
żurawina,
morela)pół szklanki
słonecznika3,5 łyżki
masła orzechowego bez
soli i
cukru3 łyżki
miodu2,5 łyżki
syropu klonowego2 łyżki
dżemu truskawkowego1 mały
jogurt2 łyżeczki agaruPrzygotowanie:W garnku podgrzewamy
masło orzechowe,
miód,
syrop i
dżem do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Zdejmujemy z palnika.W misce mieszamy suche składniki:
płatki,
ryż,
suszone owoce,
słonecznik i wsypujemy je do „mokrej” masy w garnku. Mieszamy bardzo dokładnie, tak żeby wszystkie składniki były obtoczone w słodkiej
masie.Naczynie żaroodporne albo blaszkę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i gotową masę wciskamy w naczynie (najlepiej użyć kawałek papieru, aby masa nie przyklejała się do ręki).Następnie przygotowujemy polewę
jogurtową. W małym garnuszku w kilku łyżkach
wody rozpuszczamy agar-agar i doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy (cały czas mieszając) i dodajemy do
jogurtu intensywnie mieszając (można też użyć miksera). Gotową polewę nakładamy na masę
musli i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Krajankę należy przechowywać w lodówce.