Wykonanie

Uwielbiam to, że w letnim sezonie nie muszę głowić się nad tym, co by tu upiec. Zwyczajnie wychodzę na targ lub do warzywniaka, kupuję to, czego dusza zapragnie i w drodze do domu już klaruje mi się wizja przyszłego deseru. Zwykle nie są to zbyt skomplikowane rzeczy, w końcu niewiele potrzeba, żeby podkreślić smak ulubionych
owoców. Ja bardzo lubię
brzoskwinie i
nektarynki, więc podczas przeglądania nowej książki kulinarnej, od razu rzuciła mi się w oczy ta krajanka. Równie dobrze, do jej przygotowania można wykorzystać
morele. Przepis jest prosty i klasyczny, od siebie dodałam jedynie odrobinę
cynamonu i
kardamonu, który moim zdaniem świetnie współgra z
brzoskwinią. Upiekłam też oczywiście wersję bezglutenową (taka jest widoczna na zdjęciach) - mimo, że ciasto było bardzo delikatne i lekko kruszyło się na brzegach, krajankę łatwo było pokroić i przenieść na talerzyki, ponieważ spajały ją
owoce. Warto upiec na podwieczorek z przyjaciółmi, serwując ją prosto z blachy, jeszcze gorącą - bo wtedy smakuje najlepiej... :)Składniki:Ciasto:115 g
mąki pszennej (bezglutenowcy: 110 g
mąki ryżowej, 20 g
mąki amarantusowej, 20 g
skrobi ziemniaczanej)szczypta
soli115 g zimnego
masła60 ml zimnej
wodyNadzienie:3-4
nektarynki (lub
brzoskwinie,
morele)1 płaska łyżka
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
kardamonuPrzygotować ciasto. Wszystkie jego składniki wymieszać w misce i zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na nim ciasto i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Ciasto powinno
mieć kształt prostokąta o wymiarach 20 x 30 cm. Ponakłuwać je widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut.Po schłodzeniu, pokrojone w plasterki
nektarynki układać na spodzie, pozostawiając 1 cm wolnego brzegu, po czym zawinąć go, żeby był grubszy.
Owoce posypać mieszanką
cukru z
przyprawami. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 º C, przez około 20 minut. Podawać na gorąco lub po całkowitym ostudzeniu.Smacznego!


Źródło przepisu (z moimi modyfikacjami): "National Trust Simply Baking", Sybil Kapoor