Wykonanie
Miałam niemały problem z nazwaniem tego wypieku-niewypieku (użycie piekarnika można pominąć). Bo niby taki podobny do sernika z wyglądu i konsystencji, ale jednak bez grama
sera ;) Jako, że uwielbiam
brzoskwinie, uznałam, że fajnie byłoby stworzyć jakiś mało słodki deser na zimno z ich udziałem. Bazę stanowi
jogurt grecki i ubita
śmietanka. Warunkiem uzyskania smacznych rezultatów jest wybranie naprawdę dojrzałych, słodkich
owoców (mogą to być też
nektarynki!). Brzoskwiniowa pianka jest raczej mało słodka i orzeźwiająca. Miły, chłodny deser na czas panujących nam upałów :)Notka: żeby uniknąć włączania piekarnika, należy zrezygnować ze
spodu do ciasta. Pianka może się wtedy trochę trudniej kroić. Na zdjęciach sernik na spodzie bezglutenowym.Składniki (na formę o śr. min. 20 cm, jak na zdjęciach):Spód:50 g
mąki pszennej (bezglutenowcy np.: 30 g
mąki kukurydzianej, 20 g gryczanej i 20 g
skrobi ziemniaczanej)1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia40 g zimnego
masła1 łyżka zimnej
wody - jeśli jest potrzebaWszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w misce, wykleić nim spód formy i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180 º C przez 10 - 20 minut, aż do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.Pianka:350 ml
śmietany 30 %400 g
jogurtu greckiego60 g
brązowego cukru (lub więcej)6 łyżeczek
żelatyny300 g
brzoskwińNajpierw zmiksować
brzoskwinie na mus przy użyciu blendera - dla ułatwienia można wlać do nich część
jogurtu greckiego potrzebnego do pianki. Dodać
cukier, resztę
jogurtu i wymieszać, odstawić. W dużej misie ubić
śmietanę na sztywno i wstawić do lodówki.
Żelatynę całkowicie rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej
wody. Stopniowo dodawać po odrobinie
bitej śmietany i tym sposobem studzić
żelatynę. Kiedy mieszanka osiągnie temperaturę zbliżoną do otoczenia (ale będzie nadal płynna!), wmiksować ją na wysokich obrotach do
śmietany w misie. Wlać zmiksowany
jogurt z
brzoskwiniami i delikatnie wmieszać, aby nie utracić puszystości masy. Na koniec można sprawdzić smak i w razie potrzeby dosłodzić. Wylać na upieczony, wystudzony spód, wyrównać i włożyć do lodówki.Dekoracja:1 opakowanie
galaretki brzoskwiniowej350 ml
wodypokrojone
brzoskwinieW trakcie tężenia pianki, przygotować dekorację.
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcjami producenta, ale rozpuścić ją w 350 ml
wody. Ostudzić do temperatury pokojowej. Na piance ułożyć części
brzoskwiń i lekko wcisnąć (inaczej może pod nie podpłynąć
galaretka).
Galaretkę można wlać do tortownicy od razu po wystudzeniu, lub można poczekać aż zacznie lekko żelować - wtedy istnieje mniejsze prawdopodobieństwo wypłynięcia
owoców nad taflę
galaretki. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego!