Wykonanie

Po ostatnich, typowo jesiennych wypiekach, zatęskniłam za bardziej klasycznymi
smakami. Mój wybór padł na
kawę, którą ostatnio coraz bardziej lubię i to już nie tylko w ciastach, czy deserach.Długo przeglądałam książki kucharskie oraz blogi w poszukiwaniu inspiracji, aż wreszcie w małej, niepozornej książeczce zakupionej niegdyś w M&S natrafiłam na ślicznie wyglądające babeczki, które (ku mojej ogromnej uciesze) nie były uwieńczone czapą kremu na bazie
masła, za którym zdecydowanie nie przepadam. To było to! Wzięłam się do pracy z entuzjazmem i nadzieją, że babeczki będą smakowały tak dobrze, jak się zapowiadały.Wyszły nawet lepsze, niż się spodziewałam – niesamowicie mięciutkie i puszyste, nieprzesuszone i cudownie pachnące
kawą. Połowa nie doczekała nawet dekorowania lukrem, o sesji zdjęciowej nie wspominając ;) Zdecydowanie jedne z najlepszych babeczek, jakie dotąd
jadłam. Pycha!Polecam :)* przepis pochodzi z „Easy cupcakes” wydawnictwa Exclusive Editions Publishing LtdSkładniki na 12 babeczek:115g miękkiego, niesolonego
masła115g jasnego
brązowego cukru (np. muscovado)2 duże
jajka115g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany1 łyżka
kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku, przestudzonejDodatkowo:225g
cukru pudru1 łyżka gorącej
wody1 łyżka
kawy instant rozpuszczonej w 4 łyżeczkach wrzątkuWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę oraz
proszek do pieczenia przesiej do misy miksera. Dodaj
masło,
cukier i
jajka. Zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wlej rozpuszczoną i przestudzoną
kawę oraz
śmietanę i zmiksuj jeszcze raz do połączenia wszystkich składników.Przełóż ciasto do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut, aż się lekko zarumienią, a patyczek wbity w środek jednej z nich, będzie suchy po wyjęciu.Wystudź na kratce.Podczas gdy babeczki stygną, przygotuj
lukier kawowy oraz zwykły. Przesiej 85g
cukru pudru do miseczki i wymieszaj z rozpuszczoną
kawą tak, by nie było grudek. Pozostały
cukier puder przesiej do nieco większej miski i utrzyj na gładką masę z gorącą
wodą. Tak przygotowanymi lukrami udekoruj przestudzone babeczki.Smacznego :)


