Wykonanie

Ostatnio aż mnie ręce świerzbią i wciąż coś piekę. Tyle mam nowych przepisów, które czekają w kolejce do wstawienia na bloga. Tymczasem jednak jesteśmy gdzieś pomiędzy szukaniem nowego domu, nadrabianiem zaległości w spotkaniach towarzyskich, a planowaniem urlopu w Polsce i choć dni nadal są długie, niezmiennie wydają mi się zbyt krótkie ;) Powoli jednak odhaczam kolejne punkty na mojej liście rzeczy do zrobienia, nadrabiając jednocześnie zaległości w blogowaniu. I tak oto przechodzimy do sedna, czyli kolejnego przepisu ;)Połączenie
orzechów pekan i
syropu klonowego to klasyk, one po prostu istnieją, by być razem ;) Uwielbiam i jedne, i drugie, a w tej aromatycznej, niesamowicie wilgotnej babce, są zwyczajnie nie do pobicia. Ciasto jest wspaniale maślane, niezbyt ciężkie, z drobniutkimi kawałkami
orzechów, które podkreślają posmak
syropu klonowego. Do tego
lukier na bazie
syropu klonowego, którego po prostu nie można pominąć :)Polecam :)* przepis z „Bake. Beautifull baking recipes from around the world.”Składniki na 2l formę na babkę:225g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia200g miękkiego niesolonego
masła200g jasnego
brązowego cukru (soft light brown sugar)3 duże
jajka4 łyżki
syropu klonowego150ml gęstego
jogurtu naturalnego (w oryginale kwaśnej
śmietany)55g
orzechów pekan drobno posiekanychNa
lukier:85g
cukru pudru, przesianego1 łyżka
syropu klonowego1 – 2 łyżki letniej
wodyDodatkowo:garść
orzechów pekan do dekoracji, posiekanych z grubszaWykonanie:
Mąkę oraz
proszek do pieczenia przesiej, odłóż.
Masło oraz
cukier utrzyj na jasną, puszystą masę. Dodawaj
jajka, po jednym, ucierając dokładnie po każdym dodaniu. Wmieszaj do masy
orzechy,
syrop klonowy oraz
jogurt i zmiksuj.Na koniec wsyp przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników.Przełóż masę do formy wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką. Wyrównaj.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 45 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby przykryj folią w czasie pieczenia, by babka się nie przypaliła.Po upieczeniu pozostaw w formie przez około 10 minut, po czym delikatnie wyjmij na kratkę do pieczenia i wystudź.Przygotuj
lukier. Wymieszaj
cukier puder,
syrop klonowy oraz wystarczająco dużo
wody, by był gładki i odpowiednio gęsty do polania babki. Zbyt gęsty nie będzie ładnie się prezentował, zbyt rzadki spłynie całkowicie.Zimną babkę polej lukrem i udekoruj posiekanymi
orzechami.Smacznego :)