Wykonanie
SKŁADNIKI:5
jajekmąka pszenna 200 g
cukier puder trzcinowy 100 g1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
masła - do wysmarowania misyPRZYGOTOWANIE:
Jajka ubić z
cukrem do momentu uzyskania puszystej piany, dodać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Misę wysmarować
masłem. Przelać wymieszane ciasto. Zamknąć pokrywę multicookera i ustawić program
CAKE i czas 50 minut. PO zakończeniu czasu programu włączyć KEEP WARM i odczekać 15 minut.Jeżeli pieczesz w piekarniku wybierz blaszkę okrągłą o średnicy max 23 cm. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
WEEKENDUwielbiam weekendy i doceniam je jeszcze bardziej od kiedy pracuję. Co prawda powinnam się skupić w dni wolne od pracy np. na pisaniu pracy magisterskiej, ale zawsze znajdę wymówkę i wbiegam do kuchni. Tym razem padło na upieczenie
biszkoptu. Tzn on się sam upiekł dzięki temu, że zostałam na święta obdarowana przez rodziców cudem cudów czyli multicookerem. Teraz nie straszne mi pieczenie ciast, bo wiem, że i tak wyjdą.Cały tydzień walczyliśmy z czymś, wirusem jakimś, podobno jelitówka, więc rygorystyczna dieta była czyli:
herbata,
ryż i
marchewka. Dziecko wygłodzone, zasłużyło na nagrodę. Delikatny i puszysty, taki właśnie jest
biszkopt idealny.Ciasto
biszkoptowe to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego na bazie jaj z małym dodatkiem
mąki pszennej i
cukru - bez dodatku tłuszczu. W niektórych recepturach część
mąki pszennej w
biszkopcie jest zamieniona na
mąkę ziemniaczaną. Jej dodatek obniża zawartość glutenu w cieście, co sprawia, że ma ono delikatną strukturę. [źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasto_biszkoptowe ]
Do wszystkiegoMożna je jeść do wszystkiego do
kawy,
herbaty czy też
soku owocowego. Pomysłów na ciekawe dekoracje też jest sporo. Smaczny na sucho jak i z kremem. Świetnie łączy się z
galaretką i świeżymi
owocami. Idealny dla dzieci.