ßßß Cookit - przepis na Klasyczne pancakes na maślance

Klasyczne pancakes na maślance

nazwa

Wykonanie

Amerykańskie pancakes to chyba jedna z najlepszych propozycji na szybkie, łatwe, a przy tym pyszne śniadanie. To kolejny przepis na blogu, ponieważ uważam, że dobrych pankejków nigdy za wiele! Spotkałam się z opinią, że tradycyjne pancakes robi się tylko na maślance... ale szukając nowych przepisów na anglojęzycznych stronach, natknęłam się na masę receptur "po babci", które bazowały na mleku. Cokolwiek jest prawdą, ja przygotowuję swoje placuszki raz z tego, raz z poniższego przepisu. Oczywiście oba rodzaje pankejków różnią się od siebie - te na maślance mają delikatną, lekko ciągnącą strukturę, cieniutką skórkę, są też bardziej miękkie od mlecznych. Spróbujcie ich ze swoimi ulubionymi dodatkami!
Składniki (na ok. 8-10 sztuk):
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (bezglutenowcy: 1/2 szkl. mąki gryczanej, 1/2 szkl. ryżowej i 1/4 szkl. skrobi ziemniaczanej)
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy (używam oleju)
szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać suchą patelnię i smażyć placuszki z obu stron na małym ogniu. Placuszek przewracać, kiedy na jego powierzchni pojawią się liczne pęcherzyki, a boki będą podpieczone na tyle, że można bezpiecznie przewrócić go na drugą stronę. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2014/08/klasyczne-pancakes-na-maslance.html