Wykonanie
To mój ulubiony spośród wszystkich serników, przepis dostałam od niezawodnej babci. Ma kremową konsystencję i bardzo smaczne kruche ciasto. Jestem wybredna jeśli chodzi o serniki, przyznam, że nie jest to mój ulubiony typ ciasta (czy też deseru- bo podobno serniki tak powinno się zaszufladkować). Zapewniam jednak, że ten jest po prostu rewelacyjny i warto go upiec chociaż raz (do zdjęć ocalał tylko kawałek :). Z praktycznych rad dodam, że sernik z tego przepisu najlepiej wychodzi na... tanich serach wiaderkowych. Jeśli więc zaopatrzyliście się w wiaderkowy
ser, który bardziej od
twarogu przypomina
serek homogenizowany - wykorzystajcie go do upieczenia tego sernika, na pewno wyjdzie i będzie pyszny ;) Próbowałam oczywiście upiec go z wykorzystaniem lepszego jakościowo
sera, ale konsystencja nie była już tak zachwycająca... Gorąco polecam! :)Do masy serowej zamiast części
cukru dodaję "
przyprawę do serników" Kamis - nie jest to post sponsorowany, polecam, ponieważ jest to jedyna gotowa
mieszanka przypraw, którą używam do słodkich wypieków ;)Składniki (na formę 25 cm x 36 cm):Ciasto:1 kostka
masła2,5 szklanki
mąki krupczatki (u mnie: 1 szkl.
mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 szkl. owsianej, 0,5 szkl. orkiszowej)3 łyżki
cukru pudru5-6
żółtek3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:1 kg
sera z wiaderka1
budyń śmietankowy (lub 40 g
mąki ziemniaczanej)1,5 szklanki
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego1/2 kostki
masła1
jajko i 1
żółtko1 puszka
brzoskwińbiałka pozostałe po zagniataniu ciasta1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejWszystkie składniki na ciasto wymieszać i szybko wyrobić na gładko. Podzielić na pół - jedną część rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą schłodzić w lodówce.1/2 szklanki
cukru,
masło,
jajko i
żółtko utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać
serek,
cukier waniliowy i
budyń - wymieszać wszystko na najniższych obrotach miksera. Na surowe ciasto w formie wylać masę
serową.
Brzoskwinie dokładnie odsączyć, pokroić i wyłożyć na
ser. Wszystkie
białka, które zostały, ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać 1 szkl.
cukru pudru, cały czas miksując. Pod koniec ubijania, dodać do
białek łyżeczkę
mąki ziemniaczanej. Pianę wyłożyć na
brzoskwinie. Z lodówki wyjąć drugą połowę ciasta i rozkruszyć na pianę. Sernik włożyć do lekko nagrzanego piekarnika, ustawionego na temperaturę 170 ºC. Piec przez ok. 1 h.Smacznego!