ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z łososia

Szaszłyki z łososia

nazwa

Wykonanie

Łosoś jest pyszny w każdej postaci, najbardziej lubię upieczonego w piecu (przepis tutaj i tutaj). Szaszłyki z łososia są nieco pracochłonne, ale warto się postarać, bo to kompletne danie, nie potrzeba już innych dodatków.
Bazą do tych szaszłyków jest łosoś, pozostałymi składnikami mogą być: papryka, cukinia, por, dymka, pieczarki, pomidorki koktajlowe.
Pieczony łosoś bardzo dobrze komponuje się z ananasem, mango i melonem. Z tych składników mogą powstać szaszłyki o egzotycznym charakterze.
Przygotowując szaszłyki z łososia używam patelni grillowej, którą wstawiam do piekarnika. Dzięki temu szaszłyki pieką się z każdej strony jednocześnie i nie trzeba ich obracać na patelni. Mięso łososia podczas pieczenia/smażenie może się łatwo się rozpada, więc jeśli nie trzeba lepiej nie obracać szaszłyków.
Składniki:
40 dkg łososia (płat ze skórą)
1 duża papryka
garść pomidorków koktajlowych
liście pora lub cienki, młody por
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki soku z limonki lub cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju
skórka otarta z 1/2 limonki lub cytryny
3 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Z łososia odciąć skórę i usunąć ości. Pokroić łososia na 2,5 cm kawałki, wymieszać z marynatą.
Pozostawić 3 łyżki marynaty i wymieszać ją z papryką pokrojoną w kostkę i porem podzielonym na liście (jeśli używacie młodego pora, pokroić go na 2,5 cm kawałki).
Składniki szaszłyków pozostawić na 1/2 godziny, aby przeszły smakiem marynaty.
Następnie łososia przełożyć na sito, aby usunąć nadmiar marynaty.
Przygotowane składniki nadziać na patyczki do szaszłyków i ułożyć na patelni grillowej.
Wstawić patelnię z szaszłykami na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Podczas pieczenia nie obracać szaszłyków, bo łosoś może się rozpadać.
Szaszłyki podawać skropione sokiem z cytryny.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/09/szaszyki-z-ososia.html