Wykonanie
Łosoś jest pyszny w każdej postaci, najbardziej lubię upieczonego w piecu (przepis tutaj i tutaj). Szaszłyki z
łososia są nieco pracochłonne, ale warto się postarać, bo to kompletne danie, nie potrzeba już innych dodatków.Bazą do tych szaszłyków jest
łosoś, pozostałymi składnikami mogą być:
papryka,
cukinia,
por,
dymka,
pieczarki,
pomidorki koktajlowe.Pieczony
łosoś bardzo dobrze komponuje się z
ananasem,
mango i
melonem. Z tych składników mogą powstać szaszłyki o egzotycznym charakterze.Przygotowując szaszłyki z
łososia używam patelni grillowej, którą wstawiam do piekarnika. Dzięki temu szaszłyki pieką się z każdej strony jednocześnie i nie trzeba ich obracać na patelni.
Mięso łososia podczas pieczenia/smażenie może się łatwo się rozpada, więc jeśli nie trzeba lepiej nie obracać szaszłyków.
Składniki:40 dkg
łososia (płat ze skórą)1 duża
paprykagarść
pomidorków koktajlowychliście
pora lub cienki,
młody porMarynata:4 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
soku z limonki lub
cytryny1 łyżka
miodu1 łyżka
olejuskórka otarta z 1/2
limonki lub
cytryny3 łyżki posiekanego
koperkuPrzygotowanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Z
łososia odciąć skórę i usunąć ości. Pokroić
łososia na 2,5 cm kawałki, wymieszać z marynatą.Pozostawić 3 łyżki marynaty i wymieszać ją z
papryką pokrojoną w kostkę i
porem podzielonym na liście (jeśli używacie młodego
pora, pokroić go na 2,5 cm kawałki).Składniki szaszłyków pozostawić na 1/2 godziny, aby przeszły smakiem marynaty.Następnie
łososia przełożyć na sito, aby usunąć nadmiar marynaty.Przygotowane składniki nadziać na patyczki do szaszłyków i ułożyć na patelni grillowej.Wstawić patelnię z szaszłykami na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Podczas pieczenia nie obracać szaszłyków, bo
łosoś może się rozpadać.Szaszłyki podawać skropione
sokiem z cytryny.Smacznego