Wykonanie
Przedstawiam Wam przepis na absolutnie przepyszne gofry alternatywne :)
Czemu alternatywne? Bo nie są puszyste, a żeby były chrupiące - trzeba je sporo dłużej trzymać w gofrownicy. Ale są tak rewelacyjnie pyszne, że
mogę je jeść bez dodatków - bez
dżemów czy
owoców! Smak naprawę wynagradza wszystko. A do tego ten kolor ;) Spróbujcie, jeśli tylko macie dostęp do puree
dyniowego.Składniki :200-220g puree
dyniowego2
jajka (
żółtka oddzielnie od
białek)1,5 szklanki
mleka0,5 szklanki roztopionego
masła1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki pszennej razowej1 kopiasta łyżka
cukruszczypta
soliMasło roztopić. Puree,
żółtka,
mleko,
mąki,
cukier i
sól dokładnie wymieszać. Dodać
masło i bardzo szybko wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby się dobrze wmieszało, a nie zbiło w bryłkę w jednym miejscu. W drugiej misce
białka ubić na sztywną pianę i domieszać ją do reszty składników.Takie ciasto ma inną konsystencję niż zwykłe gofry, ale smaży się je tak samo - na rozgrzanej gofrownicy, do rumianego koloru. Jedna rada - lepiej się smaży na lekko wyższej temperaturze niż zwykle (dla przykładu - ja mam 5cio stopniową skalę, normalnie smażę na trójce, a gofry warzywne - na czwórce). Gofry studzić na kratce.Smacznego!