ßßß Cookit - przepis na Przepyszne, pomarańczowiutkie gofry - na maśle, z dyniowym puree

Przepyszne, pomarańczowiutkie gofry - na maśle, z dyniowym puree

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam Wam przepis na absolutnie przepyszne gofry alternatywne :) Czemu alternatywne? Bo nie są puszyste, a żeby były chrupiące - trzeba je sporo dłużej trzymać w gofrownicy. Ale są tak rewelacyjnie pyszne, że mogę je jeść bez dodatków - bez dżemów czy owoców! Smak naprawę wynagradza wszystko. A do tego ten kolor ;) Spróbujcie, jeśli tylko macie dostęp do puree dyniowego.
Składniki :
200-220g puree dyniowego
2 jajka (żółtka oddzielnie od białek)
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki roztopionego masła
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 kopiasta łyżka cukru
szczypta soli
Masło roztopić. Puree, żółtka, mleko, mąki, cukier i sól dokładnie wymieszać. Dodać masło i bardzo szybko wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby się dobrze wmieszało, a nie zbiło w bryłkę w jednym miejscu. W drugiej misce białka ubić na sztywną pianę i domieszać ją do reszty składników.
Takie ciasto ma inną konsystencję niż zwykłe gofry, ale smaży się je tak samo - na rozgrzanej gofrownicy, do rumianego koloru. Jedna rada - lepiej się smaży na lekko wyższej temperaturze niż zwykle (dla przykładu - ja mam 5cio stopniową skalę, normalnie smażę na trójce, a gofry warzywne - na czwórce). Gofry studzić na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2015/09/przepyszne-pomaranczowiutkie-gofry-na.html