Wykonanie

Robicie już przetwory? Ja zaczęłam w ten poniedziałek :) Pierwsze 6 słoiczków powstało. We wtorek kolejne, dziś przed chwilą wstawiłam szósteczkę do pasteryzacji.
Truskawkowego dżemu nigdy dość, to mój drugi ulubiony po powidłach
śliwkowych .W tym roku pokusiłam się o wycenienie takiego słoiczka. Przy założeniu
truskawek po 5 zł (w pełni sezonu na pewno będzie taniej, ale ja wolę robić małe ilości codziennie niż wielkie raz - na wypadek jakby coś mi nie poszło),
cukru po 2zł, niewoskowanej
cytryny za średnio 1zł za sztukę, bez liczenia robocizny oraz przy pominięciu ilości jakie wyjada mi z gara mąż za każdym razem ;) Wyszło mi, że koszt takiego słoiczka to 1,82zł . Wiem co mam w środku, chemii nie używam, czasu dużo nie spędzam nad garem i słoikami. Obecnie w Lidlu są
dżemy 100%
owoców gdzie 100g
dżemu zostało wyprodukowane ze 100g
owoców (warto zauważyć, że u mnie 100g
dżemu powstaje ze 172 gram
truskawek!). W składzie -
owoce, zagęszczony
sok jabłkowy,
sok cytrynowy, pektyna. Koszt małego słoiczka - 3,33zł. Popularne
dżemy Łowicz o podobnym składzie (100g
dżemy ze 100g
owoców) - koszt koło 7 zł. Czy trzeba jeszcze kogoś namawiać do produkcji własnych wytworów? ;)I jeszcze jedno małe "coś". W zeszłym roku robiłam
dżemy truskawkowe całkiem bez
cukru. Ale kilka mi spleśniało jeszcze przed otwarciem, kilka - 2-3 dni po otwarciu, mimo przechowywania w lodówce.
Cukier w przetworach jest nie tylko dla dosłodzenia, ale też i dla konserwacji. Dlatego w tym roku zdecydowałam, że wszędzie go dodam do smaku. Bo szkoda mojej pracy.Składniki na 6 małych słoiczków:2 kilo
truskawek2 łyżki soku z niewoskowanej
cytryny150-200g
cukrupestki z całej
cytryny (ile będzie) zawiązane w
jałową gazę - w nich znajduje się pektyna, która zagęści
dżemTruskawki odszypułkować, umyć, pokroić byle jak (u mnie połówki). Wrzucić do dużego gara, zasypać
cukrem, dodać
sok z cytryny. Zagotować, po czym skręcić gaz, zblendować na prawie gładko, dodać zawiązane w gazę pestki i bulgotać
dżem na minimalnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie czasem krócej - wtedy mam
dżem do naleśników i gofrów, czasem dłużej - na kanapki).Gotowy
dżem przelać do wyparzonych słoików, szybko zamknąć. Zapasteryzować (ja to robię w piekarniku - 15 minut w 100 stopniach przy takich malutkich słoiczkach). Opisać, zabrać się następnego dnia za kolejną porcję ;)Smacznego!!Pocięte 2 kilo
truskawek
Bulgoczące 2 kilo
truskawek :D

A tu już zblendowane