ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy + kalkulacja opłacalności ;)

Dżem truskawkowy + kalkulacja opłacalności ;)

nazwa

Wykonanie

Robicie już przetwory? Ja zaczęłam w ten poniedziałek :) Pierwsze 6 słoiczków powstało. We wtorek kolejne, dziś przed chwilą wstawiłam szósteczkę do pasteryzacji. Truskawkowego dżemu nigdy dość, to mój drugi ulubiony po powidłach śliwkowych .
W tym roku pokusiłam się o wycenienie takiego słoiczka. Przy założeniu truskawek po 5 zł (w pełni sezonu na pewno będzie taniej, ale ja wolę robić małe ilości codziennie niż wielkie raz - na wypadek jakby coś mi nie poszło), cukru po 2zł, niewoskowanej cytryny za średnio 1zł za sztukę, bez liczenia robocizny oraz przy pominięciu ilości jakie wyjada mi z gara mąż za każdym razem ;) Wyszło mi, że koszt takiego słoiczka to 1,82zł . Wiem co mam w środku, chemii nie używam, czasu dużo nie spędzam nad garem i słoikami. Obecnie w Lidlu są dżemy 100% owoców gdzie 100g dżemu zostało wyprodukowane ze 100g owoców (warto zauważyć, że u mnie 100g dżemu powstaje ze 172 gram truskawek!). W składzie - owoce, zagęszczony sok jabłkowy, sok cytrynowy, pektyna. Koszt małego słoiczka - 3,33zł. Popularne dżemy Łowicz o podobnym składzie (100g dżemy ze 100g owoców) - koszt koło 7 zł. Czy trzeba jeszcze kogoś namawiać do produkcji własnych wytworów? ;)
I jeszcze jedno małe "coś". W zeszłym roku robiłam dżemy truskawkowe całkiem bez cukru. Ale kilka mi spleśniało jeszcze przed otwarciem, kilka - 2-3 dni po otwarciu, mimo przechowywania w lodówce. Cukier w przetworach jest nie tylko dla dosłodzenia, ale też i dla konserwacji. Dlatego w tym roku zdecydowałam, że wszędzie go dodam do smaku. Bo szkoda mojej pracy.
Składniki na 6 małych słoiczków:
2 kilo truskawek
2 łyżki soku z niewoskowanej cytryny
150-200g cukru
pestki z całej cytryny (ile będzie) zawiązane w jałową gazę - w nich znajduje się pektyna, która zagęści dżem
Truskawki odszypułkować, umyć, pokroić byle jak (u mnie połówki). Wrzucić do dużego gara, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny. Zagotować, po czym skręcić gaz, zblendować na prawie gładko, dodać zawiązane w gazę pestki i bulgotać dżem na minimalnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie czasem krócej - wtedy mam dżem do naleśników i gofrów, czasem dłużej - na kanapki).
Gotowy dżem przelać do wyparzonych słoików, szybko zamknąć. Zapasteryzować (ja to robię w piekarniku - 15 minut w 100 stopniach przy takich malutkich słoiczkach). Opisać, zabrać się następnego dnia za kolejną porcję ;)
Smacznego!!
Pocięte 2 kilo truskawek
Bulgoczące 2 kilo truskawek :D
A tu już zblendowane
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2015/06/dzem-truskawkowy-kalkulacja-opacalnosci.html