Wykonanie
Gdy moja mama robiła
dżem truskawkowy, zawsze była o niego walka. Znikał w mgnieniu oka (a jak był potrzebny, to nikt się nie chciał przyznać, że go zjadł :) ). Dlatego ja co roku staram się zrobić chociaż parę słoiczków tego wspaniałego
przetworu. Na szczęście udało mi się kupić
truskawki z domowej uprawy. I jeszcze dostałam 2 kg w gratisie :)Dzięki
cytrynie dżem nie jest mdły i ma piękny, jaskrawy kolor. Z tego przepisu wyszło mi 10 większych słoików.Składniki:3 kg
truskawek1,5 kg
cukru3 opakowania konfiturex 2:1sok z 1/2
cytrynyskórka z 1/2
cytryny1. Słoiki na
dżem dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy w piekarniku nagrzanym do 50*C do momentu, aż będą suche.
Truskawki myjemy w zimnej wodzie i usuwamy szypułki. Wkładamy je do dużego naczynia, zasypujemy konfiturexem, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia (co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliły).
2. Miałam bardzo duże
owoce, dlatego lekko je rozbiłam tłuczkiem do
ziemniaków (chciałam
mieć w
konfiturze również całe kawałki). Do
truskawek dodajemy sok z połowy
cytryny i startą skórkę. Wsypujemy 1,5 kg
cukru, a następnie mieszamy ok 3 minut, aby
cukier się dobrze rozpuścił.
3. Do wyparzonych słoiczków wlewamy gotową
konfiturę i szczelnie je zakręcamy. Słoiki odwracamy do góry dnem na ok. 5 minut.