Wykonanie
Składniki:1 kg
truskawek0,5 kg
cukrużelfix - kilksok z jednej większej
cytrynyPrzygotowanie:
Truskawki odszypułkowałam, opłukałam na sitku, osuszyłam na papierowym ręczniku, pokroiłam na mniejsze części, wrzuciłam do garnka. Dodałam żelfix, wymieszałam, ciągle mieszając zagotowałam. Pogotowałam ok. 10 minut, dodałam
cukier oraz
sok z cytryny, wymieszałam i gotowałam na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając ok. 15 - 20 minut. Łyżką zebrałam i usunęłam białą pianę która się wytworzyła. Gotowy
dżem nakładałam do czystych słoiczków ( umytych i wyparzonych wcześniej wrzątkiem razem z przykrywkami ), zakręcałam i odstawiałam do góry dnem na przygotowany koc polarowy. Tak ustawione słoiki otuliłam kocem i pozostawiłam na całą noc.Następnego dnia pasteryzowałam - w dużym garnku na dnie położyłam ściereczkę, ustawiałam na niej słoiczki w małych odstępach, żeby się nie stykały, zalałam garnek
wodą, przykryłam przykrywką i gotowałam ok. 20 do 30 minut.
Dżemiki przeznaczone na zimę, najlepiej przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.