ßßß Cookit - przepis na Dżem z truskawek z serii mocno smacznych :).

Dżem z truskawek z serii mocno smacznych :).

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg truskawek
0,5 kg cukru
żelfix - kilk
sok z jednej większej cytryny
Przygotowanie:
Truskawki odszypułkowałam, opłukałam na sitku, osuszyłam na papierowym ręczniku, pokroiłam na mniejsze części, wrzuciłam do garnka. Dodałam żelfix, wymieszałam, ciągle mieszając zagotowałam. Pogotowałam ok. 10 minut, dodałam cukier oraz sok z cytryny, wymieszałam i gotowałam na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając ok. 15 - 20 minut. Łyżką zebrałam i usunęłam białą pianę która się wytworzyła. Gotowy dżem nakładałam do czystych słoiczków ( umytych i wyparzonych wcześniej wrzątkiem razem z przykrywkami ), zakręcałam i odstawiałam do góry dnem na przygotowany koc polarowy. Tak ustawione słoiki otuliłam kocem i pozostawiłam na całą noc.
Następnego dnia pasteryzowałam - w dużym garnku na dnie położyłam ściereczkę, ustawiałam na niej słoiczki w małych odstępach, żeby się nie stykały, zalałam garnek wodą, przykryłam przykrywką i gotowałam ok. 20 do 30 minut.
Dżemiki przeznaczone na zimę, najlepiej przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/06/skadniki-1-kg-truskawek-05-kg-cukru.html