ßßß
Jest tak dobry, że robiłam go 4 razy z rzędu, a w planach mam kolejny raz (będę go robić póki mi się łamane ziarno nie skończy). Naprawdę szczerze polecam :)Składniki na 2 bochenki.Zaczyn:181g mąki żytniej chlebowej145g wody9g aktywnego zakwasuCałość wymieszać, szczelnie przykryć folią, odstawić na 14-16 godzin.Namoczone ziarno:150g łamanego orkiszu150g wodyZiarno zalać wodą, przykryć i odstawić.Ciasto właściwe:576g mąki pszennej chlebowej181g prażonego ziarna słonecznika431g wody20g soli14g melasy / miodu5g suchych drożdżycały zaczyncałe namoczone ziarnoWszystkie składniki włożyć do miski i mieszać na pierwszej prędkości miksera przez 3 minuty, potem przez kolejne 3 na drugiej. Odstawić na godzinę.Podzielić ciasto na 2 części, uformować 2 bochenki lub przełożyć do keksówek. Odstawić do końcowego wyrastania na 50-60 minut. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, piec 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec 30 minut.Przepis oczywiście Hamelmana. P O L E C A M !Niestety tym razem zdjęcia "w trakcie" nie wyszły, więc zdjęcie zaczynają się od etapu przed drugim wyrastaniem:
Tu już po:
I upieczony chleb w przekroju:
A tu cały bochenek - pięknie zawsze wyrasta!
Chleb zgłaszam do czerwcowej (ponoć już ostatniej! :() listy "Na zakwasie i na drożdżach " z bloga Zapach Chleba .