Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie, z łamanym ziarnem orkiszu - PRZEPYSZNY!

nazwa

Wykonanie

Jest tak dobry, że robiłam go 4 razy z rzędu, a w planach mam kolejny raz (będę go robić póki mi się łamane ziarno nie skończy). Naprawdę szczerze polecam :)
Składniki na 2 bochenki.
Zaczyn:
181g mąki żytniej chlebowej
145g wody
9g aktywnego zakwasu
Całość wymieszać, szczelnie przykryć folią, odstawić na 14-16 godzin.
Namoczone ziarno:
150g łamanego orkiszu
150g wody
Ziarno zalać wodą, przykryć i odstawić.
Ciasto właściwe:
576g mąki pszennej chlebowej
181g prażonego ziarna słonecznika
431g wody
20g soli
14g melasy / miodu
5g suchych drożdży
cały zaczyn
całe namoczone ziarno
Wszystkie składniki włożyć do miski i mieszać na pierwszej prędkości miksera przez 3 minuty, potem przez kolejne 3 na drugiej. Odstawić na godzinę.
Podzielić ciasto na 2 części, uformować 2 bochenki lub przełożyć do keksówek. Odstawić do końcowego wyrastania na 50-60 minut. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, piec 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec 30 minut.
Przepis oczywiście Hamelmana. P O L E C A M !
Niestety tym razem zdjęcia "w trakcie" nie wyszły, więc zdjęcie zaczynają się od etapu przed drugim wyrastaniem:
Tu już po:
I upieczony chleb w przekroju:
A tu cały bochenek - pięknie zawsze wyrasta!
Chleb zgłaszam do czerwcowej (ponoć już ostatniej! :() listy "Na zakwasie i na drożdżach " z bloga Zapach Chleba .
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2015/06/chleb-sonecznikowy-na-zytnim-zakwasie-z.html