ßßß Cookit - przepis na Batony z amarantusem

Batony z amarantusem

nazwa

Wykonanie

Domowe batony musli :) Od Julity Bator z "Zamień chemię na jedzenie". Tylko bez cukru, bo są wystarczająco słodkie.
Składniki:
25g migdałów
50g daktyli suszonych
40g żurawiny
50g płatków owsianych górskich
20g ekspandowanego amarantusa
30g sezamu
100g miodu
50g masła
Migdały posiekać, daktyle i żurawinę pokroić. Migdały podprażyć na suchej patelni, po chwili dodać do do nich płatki owsiane i razem podpiec. Na końcu dodać sezam co chwilę mieszając.
W rondelku roztopić masło i miód. Delikatnie gotować około 2 minuty. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać. Przelać całość do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (12x22cm), a po wystudzeniu włożyć ją do lodówki. Po kilku godzinach wyjąć, pokroić w plastry i przechowywać pooddzielane papierem do pieczenia, żeby się nie sklejały.
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2015/06/batony-z-amarantusem.html