Wykonanie
Domowe batony
musli :) Od Julity Bator z "Zamień chemię na jedzenie". Tylko bez
cukru, bo są wystarczająco słodkie.Składniki:25g
migdałów50g
daktyli suszonych40g
żurawiny50g
płatków owsianych górskich20g ekspandowanego
amarantusa30g
sezamu100g
miodu50g
masłaMigdały posiekać,
daktyle i
żurawinę pokroić.
Migdały podprażyć na suchej patelni, po chwili dodać do do nich
płatki owsiane i razem podpiec. Na końcu dodać
sezam co chwilę mieszając.W rondelku roztopić
masło i
miód. Delikatnie gotować około 2 minuty. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać. Przelać całość do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (12x22cm), a po wystudzeniu włożyć ją do lodówki. Po kilku godzinach wyjąć, pokroić w plastry i przechowywać pooddzielane papierem do pieczenia, żeby się nie sklejały.