Wykonanie
Inna owsianka dletego, że to miały być
ciaskta amarantusowe:) już mieszając skłdniki wiedziałam że coś nie wyjdzie chociaż robiłam je nie pierwszy raz ale że w mojej kuchni nic się nie może zmarnować więc mieszanka ta jest doskonałym śniadaniem z dodatkiem
mleka lub
jogurtu, o zaletach
amarantusa pewnie wiecie ale dla przypomnienia: ma więcej wapnia niż
mleko-świetny dla alergików ze skazą
białkową,więcej żelaza niż
szpinak,magnezu niż
czekolada, błonnika niż owies,wartościowe
białko,nie zawiera glutenu.Przepis znalazłam TU trochę go zmodyfikowałam [i dlatego nie wyszły ciasteczka?:)]Składniki:100 g
amarantusa ekspandowego (ja dałam ekologiczny)80 g
mąki (pół na pół pełnoziernistai owsiana)80 g roztopionego
masła1
białko jaja(ubite na pianę)50g
orzechów laskowych (lub innych)50g łuskanych pestek
słonecznika50g
sezamu30g wiórek
kokosowych50g
płatków owsianych3 łyżki
migdałów w słupkach3 łyżki
żurawiny110g
miodu lub
syropu z agawy (ja dałam
cukier brązowy i to chyba była przyczyna niezwiązania
ciasteczek)szczypta
soliWszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i mocno uklepujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 180 st C około 25 min (aż się zrumieni).