ßßß Cookit - przepis na BATONIKI MIGDAŁOWE

BATONIKI MIGDAŁOWE

nazwa

Wykonanie

Zainspirował mnie przepis znaleziony na blogu Sowy, ale wprowadziłam trochę zmian. Musiałam m.in. pominąć czekoladę, przez co batoniki nie są zbyt twarde, ale przechowywane w lodówce mają, według mnie, idealną konsystencję. Polałam je grubą warstwą polewy karobowej. W smaku są REWELACYJNE!
Składniki:
100g masła
3 łyżki miodu
100g mielonych migdałów
ok. 50g poppingu z amarantusa
ok. 50g płatków jaglanych
Polewa:
50g masła
2-3 łyżki melasy z chleba świętojańskiego lub innego słodu (wg mnie melasa świetnie komponuje się z karobem)
2-3 łyżki karobu
Masło i miód podgrzać, by się rozpuścił y, odstawić. Migdały lekko podprażyć na patelni (uważać, by się nie przypaliły, gdyż zbrązowione będą gorzkie!), dodać do masła z miodem. Dodać także amarantus i płatki, wymieszać. Masą wylepić formę (u mnie forma ceramiczna), tak aby batonik miał ok. 1,5cm grubości.
Przygotować polewę - masło, melasę i karob podg rzać w garnuszku mieszając, aby składniki połączyły się, nie gotować. Polewę rozsmarować na masie "batonikowej", schłodzić. Pokroić.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/02/batoniki-migdaowe.html