Wykonanie
zdrowa przekąska domowej robotyA marantu s odkryłam stosunkowo niedawno i od razu się w nim zakochałam. Popping, czyli ekspandowane ziarno
amarantusa nadaje się do bezpośredniego spożycia. Idealnie pasuje jako dodatek do
musli,
jogurtów, deserów itp. Świetnie smakuje w formie
ciasteczek batoników i innych pyszności. Poza tym jest bardzo wartościowy. Jest bogaty w błonnik, witaminy B, C, A i E oraz takie składniki mineralne jak magnez, fosfor, wapń, cynk i żelazo. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe oraz
białka bogate w egzogenne aminokwasy, czyli takie, których nasz organizm sam sobie nie wyprodukuje. Ponadto jest bezglutenowy, więc nadaje się dla osób z celiakią. Osobiście polecam gorąco, szczególnie tym, którzy nie spróbowali go jeszcze, bo naprawdę warto :)
Składniki75 gr poppingu z
amarantusa50gr
sezamu80gr
płatków owsianych górskich40gr
jagód goji5
suszonych daktyli90g
masła4 łyżki
miodu2 łyżki
syropu z agawy1
białkoWykonanie
Płatki i
sezam prażymy kolejno na suchej patelni. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
Daktyle kroimy na małe kawałki. Dodajemy do reszty.
Masło roztapiamy z
miodem i
syropem w rondelku. Wlewamy do całości. Dodajemy
białko i całość mieszamy. Masę umieszczamy w wyścielonej papierem blaszce (u mnie idealnie wychodzi na blaszkę 28cm) Ugniatamy dobrze łyżka i pieczemy w temp 160 stopni około 20min. Podczas pieczenia ciasto się miejscami wybrzuszy, dlatego można je wyrównać w połowie pieczenia łyżką, lub zrobić to po wyjęciu.Kroimy po ostygnięciu i wcinamy :)Smacznego :)