ßßß Cookit - przepis na Wyczesana vel rwana vel szarpana wieprzowina. Czyli pulled pork :)

Wyczesana vel rwana vel szarpana wieprzowina. Czyli pulled pork :)

nazwa

Wykonanie

Chodziła za mną od dobrych kilku tygodni. Przeczesałam internet w poszukiwaniu idealnego przepisu (w końcu 8 godzin pieczenia nie mogło mnie rozczarować!). Jest ich całe mnóstwo. Zajrzałam na strony amerykańskie, żeby u źródła zasięgnąć wiedzy, ale na razie z oryginalnych przepisów zrezygnowałam, bo zdecydowana większość z nich jest oparta na coli, piwie, albo cydrze. Postawiłam więc na ulubione przyprawy, brązowy cukier i długie pieczenie w 110 stopniach. I od razu kupiłam 2 kilo łopatki, żeby nie narzekać, że po jednej kolacji mięso zniknęło. A i tak znikało w tempie bardziej niż błyskawicznym ;) Podawałam je jako hamburgery, na kanapkach zamiast wędliny oraz jako główne obiadowe danie - z sałatkami i raz kaszą jaglaną podsmażaną a innym razem z ziemniakami.
Składniki :
2 kilo łopatki wieprzowej
4 łyżki cukru brązowego
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
olej rzepakowy
Łopatkę natrzeć przyprawami, wrzucić do zamykanego pojemnika (lub woreczka do zapiekania) i wstawić do lodówki na kilka godzin (na noc, na dobę).
Piekarnik nagrzać do 110 stopni, mięso włożyć do pojemnika z przykryciem (u mnie garnek rzymski), lub do naczynia żaroodpornego i przykryć folią, wstawić do piekarnika i nastawić zegar na 8 godzin ;)
Mięso wyjąć, odstawić na godzinę, po tym czasie dwoma widelcami "wyczesać" niteczki mięsa (bardzo przyjemna czynność ;)). Smacznego!
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2015/04/wyczesana-vel-rwana-vel-szarpana.html