ßßß
Jak obiecałam - to jeden z przepisów na resztki z bazowego kurczaka. Oczywiście też od Jamiego. Lekko zmodyfikowany, bo nie miałam już korpusu kurczaka, a w przepisie Jamie robi z niego bulion. Ja po prostu wykorzystałam swój bulion warzywny.Składniki:1 litr bulionu (ostatecznie może być woda-w takim wypadku całość należy lepiej doprawić)300g mięsa z kurczaka4 plasterki boczku wędzonegoolej2 cebule3 marchewki2 ziemniakiłyżeczka suszonego tymianku2 listki laurowe200g pieczarek1 czubata łyżka mąkiBoczek pokroić w cienkie paski, wrzuci do garnka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie pokroić cebulę w "pół-piórka", marchewkę w grubsze ćwierćplasterki, ziemniaki w kostkę. Wrzucić do garnka z boczkiem, dodać tymianek i liście laurowe. Podsmażyć około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pieczarki pokroić w grubsze półplastry i dodać do garnka razem z mięsem z kurczaka. Zalać całość bulionem (wodą) i gotować około 40 minut aż całość zgęstnieje.Potrawkę p odałam z podsmażaną kaszą jaglaną z resztką pieczarek.I teraz zdjęcia po kolei, jak potrawka powstawała.



Na końcu dorzuciłam jeszcze odrobinkę kremówki, która zalegała mi w lodówce (strasznie nie lubię wyrzucać jedzenia!).