ßßß
Składniki:2 kg ziemniaków1 duża marchew3 cebule100 gram boczku surowego100 gram boczku wędzonego½ szklanki mąki½ szklanki oleju1 jajkoprzyprawy: sól, pieprz, majeranekZiemniaki starłem z jedną cebulą i marchwią (cebulę dodaję, żeby ziemniaki nie sczerniały). Pozostałe dwie cebule pokroiłem w kostkę i podsmażyłem z pokrojonym boczkiem. W dużej misce wymieszałem łyżką wszystkie składniki razem z przyprawami (trzeba dodać sporo soli, najlepiej usmażyć kilka placków i spróbować czy jest ok) i przełożyłem masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Masa powinna być dość rzadka (nawet bardzo rzadka) stąd tylko ½ szklanki mąki w przepisie. Babkę piekłem trochę ponad godzinę w temperaturze 180 º, aż z wierzchu się dobrze zarumieniła.