ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni. I mój pierwszy raz z garnkiem rzymskim :)

Chleb pszenno-żytni. I mój pierwszy raz z garnkiem rzymskim :)

nazwa

Wykonanie

Szperając po necie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natknęłam się na wpis Wisły z 2013 roku . O chlebie pszenno-żytnim pieczonym w garnku glinianym. I tak sobie pomyślałam, że czas wreszcie wykorzystać ten garnek, co to się tak kurzy na szafce od kilku miesięcy.
Zaczyn:
1 łyżka zakwasu żytniego
150g mąki żytniej 2000
3/4 szklanki wody
Całość wymieszać, szczelnie przykryć folią, odstawić na 12-14 godzin.
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
1 kg mąki chlebowej, pszennej 650
200 g mąki żytniej razowej lub białej 720
60-70g siemienia lnianego
600 g wody
20g soli
Wszystkie składniki oprócz soli mieszać przez 3 minuty. Odstawić ciasto na 20 minut, po czym posypać je solą i wyrabiać hakiem przez 5 minut. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, w międzyczasie odgazowując je dwa razy. Przenieść ciasto do naoliwionego, wysypanego otrębami (uprzednio namoczonego) garnka rzymskiego i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Garnek wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić grzałkę na 250 stopni, i jak temperatura już tylu sięgnie - piec 15 minut, a potem kolejne 20-30 w temperaturze 200 stopni.
Bochenek wyszedł imponujący! I na to własnie liczyłam, bo zabrałam go na wizytę do teściowej ;)
Zaczyn po nocce pracy
Wymieszane ciasto (robot miał naprawdę ciężko ;))
Ciasto gotowe do przełożenia do garnka (coś mi się aparat ustawił na sztuczne światło, stąd ta niebieskość :()
Po 2 godzinach wyrastania
I jeszcze raz tuż po upieczeniu :) Jedliśmy go 3 dni i cały ten czas był smaczny.
Chleb dodaję do marcowej listy "na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej w tym miesiącu na Akacjowym Blogu
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2015/03/chleb-pszenno-zytni-i-moj-pierwszy-raz.html