ßßß Cookit - przepis na Śmietanowiec z truskawkami

Śmietanowiec z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Przypomniało nam się ciasto naszej Mamy.
Kojarzy się przede wszystkim z sezonem truskawkowym.
Udało nam się kupić truskawki z polskich upraw, prosto z pola, z piaskiem, ale za to o niepowtarzalnym smaku.
Składniki:
-ok. 1/2 kg truskawek
-2 galaretki
-ok. 700 ml kwaśnej śmietany 18 %
-2 łyżki żelatyny
-cukier do smaku
-wanilia
-a na biszkopt :
-3 jajka
-1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki 450
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wanilia
Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier.
Dodajemy żółtka, wanilię,
na koniec przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy na wolnych obrotach.
Przelewamy do blaszki z papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C.
Rozpuszczamy galaretki w 300 ml wody każda, odlewamy z każdej 1/3
do oddzielnych miseczek.
Galaretki i upieczony biszkopt studzimy.
Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody.
Śmietanę doprawiamy do smaku cukrem i wanilią.
Wystudzony biszkopt rwiemy na kawałki.
Śmietanę delikatnie miksujemy,
dodajemy podgrzaną , rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Galaretkę z mniejszych miseczek kroimy i dodajemy do śmietany.
Wrzucamy biszkopt, mieszamy i przekładamy
do formy z obejmą.
Umyte i osuszone truskawki kroimy i układamy w formie.
Zalewamy tężejącą galaretką z większych miseczek.
Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż stężeje.
Gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/06/smietanowiec-z-truskawkami.html