Wykonanie
Słodkie łazanki z
makiem, podawane na ciepło to jedno z dań, bez których stół wigilijny byłby smutny.
Składniki na ciasto:-ok. 1 i 1/4 szklanki
mąki-2
żółtka i jedno całe
jajko-2 łyżki zimnej
wody-szczypta
soliSkładniki masy makowej:-15 dkg mielonego
maku-2 i 1/2 szklanki
mleka-4-5 łyżek
miodu-garść
orzechów włoskich i garść
rodzynekZ podanych składników zagniatamy ciasto.
Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki.
Pozostawiamy do przeschnięcia.
Zagotowujemy
mleko.Dosypujemy
mak i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut.
Dodajemy do smaku
miód.
Dosypujemy pokrojone
orzechy i
rodzynki i gotujemy do zredukowania
mleka.
Ciasto kroimy w pasy a następnie w łazanki.
Wrzucamy do wrzącej, osolonej
wody i gotujemy ok. 10 minut.Przelewamy na sitku zimną
wodą i przekładamy do masy makowej.Dokładnie mieszamy i gotowe.
Smacznego!