ßßß Cookit - przepis na Wigilijne pierogi z makiem

Wigilijne pierogi z makiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem . Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny.
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki (ok. 2 szklanek)
1 jajko
szczypta soli
ok. 200 ml wody
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto rękami do czasu aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Nadzienie makowe:
150 g maku
300 ml mleka
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
25 g rodzynek
50 g orzechów laskowych lub włoskich
1 łyżka cukru
1 żółtko
Mak płuczemy zimną wodą, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy go i przepuszczamy razem z orzechami przez maszynkę do mielenia mięsa.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mak, miód, cukier, pokrojone na połówki rodzynki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Nadzienie odstawiamy do wystudzenia, a następnie mieszamy z surowym żółtkiem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka i na każde z nich nakładamy łyżką przygotowane nadzienie. Pierożki składamy na pół i zlepiamy palcami brzegi w falbankę. Tak przygotowane pierożki wrzucamy do wrzącj wody i wyjmujemy je natychmiast po wypłynięciu.
Przed podaniem możemy polać słodką śmietanką, posypać cynamonem i cukrem.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-makiem.html