Wykonanie
Propozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno.Składniki na farsz:-2 ćwiartki z
kurczaka-ok. 60 dkg
łopatki lub
szynki wieprzowej-2-3
marchewki-ząbek
czosnku-czerstwa
bułka-2
jajka-
susz warzywny,
sól,
pieprzMięso wieprzowe i drobiowe,
marchew i
czosnek z dodatkiem
suszu warzywnegogotujemy jak na rosół.
Gdy jest miękkie wyjmujemy z garnka i studzimy. Odławiamy tez
marchew i
czosnek.
Składniki na ciasto:-3 szklanki
mąki pszennej-10 dkg
masła-2
żółtka i jedno
jajko-2 łyżki kwaśnej
śmietany-szczypta
soli-1 dkg
drożdży-1/2 łyżeczki
cukru-łyżka
wody-jedno
jajko do smarowania
Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
sól,
jajka,
masło,
śmietanę oraz
drożdżeutarte z
cukrem i wymieszane z
wodą.Zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
Mięso,
marchew,
czosnek i odciśniętą, namoczoną
bułkę mielimy.Dodajemy
jajka i
przyprawy do smaku.Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i
mieć zdecydowany smak.
Ciasto dzielimy na dwie części.Rozwałkowujemy na cienkie placki.Tniemy długie pasy o szerokości ok. 4 cm.
Układamy tak, aby na siebie zachodziły na ok. 1 cm.Na brzegu układamy uformowaną porcję farszu
i zawijamy ciasto na jeden raz. Odcinamy rurkę.Odcięty brzeg musi znaleźć się pod
spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce.
Rurki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15-20 minut.
Gotowe.
Smacznego!