Wykonanie
Sezon
grzybowy w pełni. Warto więc wykorzystać trochę
grzybków do przygotowaniasałatki w zalewie octowej.Najpierw należy wybrać się do lasu na
grzyby.Tam ujrzymy takie
widoki:
Ucieszymy oczy
widokiem naszych ulubionych opieniek a
potem zbierzemy je do koszyka.
Składniki na
sałatkę:-2,5 kg umytych
grzybów ( opieńki,
kurki, podgrzybki,
pieczarki )-2
papryki-3
marchewki-5
cebulSkładniki na zalewę:-9 szklanek
wody-1,5 szklanki
octu-15 czubatych łyżek
cukru-3 czubate łyżki
soli-kilka listków laurowych, szczypta
gorczycy,
ziela angielskiego i
pieprzu ziarnistego( to samo do słoików )oraz
czosnek ( po ząbku do każdego słoika )
Marchewkę kroimy w plasterki,
cebulę w grube ćwierćplasterkia
paprykę w paski.
Przygotowujemy też słoiki ( na podaną ilość produktów - ok. 5 szt. 0 , 9 l ).
Grzyby obgotowujemy we wrzącej wodzie.W momencie pojawienia się szumu zbieramy go i gotujemy do chwili, kiedy
wodaprzestanie się pienić.
Grzyby zbieramy łyżką cedzakową na sitko i przelewamy zimną
wodą.
Zagotowujemy zalewę.
Gdy zacznie wrzeć wrzucamy
cebulę i
marchewkę,
po ok. 2 minutach dorzucamy
grzyby i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Na końcu dorzucamy
paprykę i doprowadzamy do wrzenia.
Gotującą się
sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.
Smacznego!