ßßß
... a część, takich malutkich, ładnych podgrzybków, poszło do słoika:)Tak więc koszyka nie zawahałam się użyć:) i zrobiłam co mogłam, żeby sie nic nie zmarnowało.
Składniki na podgrzybki w zalewie octowej:1 kg małych, twardych grzybów (każdy rodzaj pasuje, u mnie to są podgrzybki)2,5 szklanki wody1/2 szklanki octu 10%2 większe cebule lub 3 małe1 łyżka soli1 łyżeczka cukruszczypta pieprzu3 licie laurowe5-6 kuleczek ziela angielskiego1 łyżeczka cukruopcjonalnie (ja nie dawałam):1 marchewka pokrojona w plasterki1 łyżeczka gorczycyGrzyby oczyszczamy i myjemy, kroimy na kawałki
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w ilości takiej, aby przykryła całe grzybyPosolić i obgotować ok. 10 minut
Następnie przelewamy zimną wodą, aby nabrały jędrnościCebulę obieramy i kroimy w piórkaW drugim garnuszku należy przygotować marynatę z wody, octu, wrzucić pokrojoną cebulę, sól, wsypać pieprz, gorczycę, liście laurowe, cukier, ziele angielskie i zagotować - wyłączyć
Słoiczki i pokrywki wyparzyć (zalać gorąca wodą, którą następnie należy wylać)Przełożyć do słoiczków grzyby i zalać marynatą, dobrze zamknąć i postawić do góry denkami na 15 minut
Smacznego:)Biorę udział w akcji: