Wykonanie
Ciasteczka z naszego dzieciństwa.Kruchy spód,
biszkoptowy wierzch a do tego dżemik
śliwkowy i
mak.Składniki na
biszkopt:-3
jajka-6 płaskich łyżek
cukru-6 płaskich łyżek
mąki-ok. 1/2 szklanki suchego
maku-
dżem śliwkowy![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/1417518630.JPG)
Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki
mąki-10 dkg
masła lub
margaryny-1/2 szklanki
cukru pudru-1
jajko-płaska łyżeczka
proszku do pieczenia-aromat
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/-327703825.JPG)
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/527913126.JPG)
Dżem miksujemy.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/-622633386.JPG)
Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/516785931.JPG)
Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/-933200291.JPG)
Przygotowujemy ciasto
biszkoptowe.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy
cukier, następniestopniowo
żółtka i miksujemy.Dodajemy przesianą
mąkę i delikatnie mieszamy.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/-2130608432.JPG)
Kruchy spód jest upieczony.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/2031786621.JPG)
Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto
biszkoptowe i wyrównujemy.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/-1365550435.JPG)
Posypujemy
makiem.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/821224348.JPG)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/1569642120.JPG)
Kiedy placki wystygną podgrzewamy
dżem.Gorący wylewamy na kruchy spód i przykrywamy plackiem z
makiem.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/-1740516125.JPG)
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/-298986713.JPG)
Obciążamy deską i pozostawiamy na kilka godzin.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/-507750592.JPG)
Kroimy delikatnie
ostrym nożem w dowolne kształty.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_09_slash_krajanka-z-dzemem-i-makiem/l/1336287665.JPG)
Smacznego!