ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony z karkówką

Schab pieczony z karkówką

nazwa

Wykonanie

Pięknie wygląda na stole, dobrze smakuje a przygotowanie jest proste.
Składniki:
-1,5 kg schabu bez kości
-0,5 kg karkówki
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, przyprawa do mięs
-żelatyna
-olej
Karkówkę kroimy w dość grube plastry i rozbijamy dłonią.
Posypujemy przyprawą do mięs i drobno pokrojonym czosnkiem.
Schab w zależności od jego szerokości nacinamy wzdłuż, pozostawiając
ok. 1 cm podstawę.
Nacięć może być nawet 5.
Posypujemy solą i pieprzem, składamy i odwracamy na 30 minut.
Każde nacięcie schabu posypujemy solidnie żelatyną.
W nacięcia układamy paski karkówki.
Składamy wszystko, aby powstał "rulon" i dokładnie obwiązujemy mocną nicią.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem i przykrywamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy 30 minut.
Wyłączamy temperaturę pozostawiając termoobieg, przykrywamy pokrywą i pozostawiamy na kolejne 30 minut.
Pieczeń gotowa
Studzimy, zdejmujemy nici i...
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/08/schab-pieczony-z-karkowka.html