Wykonanie
Pięknie wygląda na
stole, dobrze smakuje a przygotowanie jest proste.Składniki:-1,5 kg
schabu bez kości-0,5 kg
karkówki-3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
przyprawa do mięs-
żelatyna-
olejKarkówkę kroimy w dość grube plastry i rozbijamy dłonią.Posypujemy
przyprawą do mięs i drobno pokrojonym
czosnkiem.
Schab w zależności od jego szerokości nacinamy wzdłuż, pozostawiającok. 1 cm podstawę.Nacięć może być nawet 5.Posypujemy
solą i
pieprzem, składamy i odwracamy na 30 minut.
Każde nacięcie
schabu posypujemy solidnie
żelatyną.W nacięcia układamy paski
karkówki.
Składamy wszystko, aby powstał "rulon" i dokładnie obwiązujemy mocną nicią.Wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy
olejem i przykrywamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy 30 minut.Wyłączamy temperaturę pozostawiając termoobieg, przykrywamy pokrywą i pozostawiamy na kolejne 30 minut.
Pieczeń gotowa
Studzimy, zdejmujemy nici i...
Smacznego!