Wykonanie
Młode ziemniaczki, troszkę
cebulki, oczywiście
kaszanka to nasza propozycja na smakowitą zapiekankę.Składniki:-1,5 kg
ziemniaków-2
kaszanki lub jak kto woli - 2 krupnioki-2
cebule-2 ząbki
czosnku-3 plasterki jakiejkolwiek wędzonki-łyżka
masła - najlepiej klarowanego-
pieprz ziołowy-
przyprawa warzywna-
przyprawa do mięs-odrobina
olejuZiemniaki obieramy.Jedną
cebulę i wędzonkę kroimy w drobną kostkę.
Jednego
ziemniaka kroimy w plastry. Będzie ozdobą zapiekanki.
Pokrojonego w plastry
ziemniaka posypujemy
przyprawą do mięs i skrapiamy
olejem.
Na
maśle podsmażamy
cebulkę z wędzonką.
Ziemniaki tarkujemy ręcznie lub w maszynce.
Powstałą masą ziemniaczaną przyprawiamy do smaku
pieprzem ziołowym i
przyprawąwarzywną, dodajemy podsmażoną wędzonkę i
cebulkę i dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego przekładamy część masy ziemniaczanej, na niej układamy pozbawione osłonek krupnioki, przykrywamy pozostałą masą ziemniaczanąa na wierzchu układamy przygotowane wcześniej plastry
ziemniaka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 60 minut.
Zapiekanka aż prosi się: " zjedz mnie"....
Smacznego!