ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

nazwa

Wykonanie

Lekkie ciasto z puszystym kremem.
Składniki na ciasto:
-szklanka wody
-szklanka mąki
-1/2 kostki margaryny
-5 jajek
Składniki na krem:
-budyń
-kostka margaryny
-szklanka cukru pudru
-1,5 szklanki mleka
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Wodę zagotowujemy z margaryną.
Do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, utrzymując masę na niewielkim ogniu przez kilka minut.
Odstawiamy i studzimy.
W tym czasie z proszku budyniowego i mleka gotujemy i studzimy budyń.
Do wystudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut.
Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut.
Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta.
Placki wyjęte z blaszki studzimy.
Przygotowujemy krem.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy.
Możemy dodać odrobinę soku z cytryny.
W piekarniku powstały piękne góry.
Na jeden z placków wykładamy większą część kremu.
Przykrywamy drugim plackiem i wierzch dekorujemy pozostałym kremem.
Gotowe!
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/05/karpatka.html