Wykonanie
Pizza domowa z
serowym brzegiem.Może wymaga trochę czasu, ale smakuje znacznie lepiej, niż wszelkie "gotowce".Składniki na ciasto:-1,5 dkg świeżych
drożdży-1/2 łyżeczki
cukru-szczypta
soli-szklanka ciepłej
wody-ok. 2,5 szklanki
mąki-2 łyżki
olejuDrożdże rozcieramy z
cukrem.Dodajemy połowę
wody i 1/2 szklanki
mąki.Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę
wody, szczyptę
soli, stopniowo
mąkę a na koniec
olej.Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Składniki na
sos pomidorowy:-150 ml
koncentratu pomidorowego-1/4 szklanki
wody-łyżeczka pesto-
sól,
pieprz,
cukierZagotowujemy koncentrat z
wodą, dodajemy pesto i przyprawiamy do smaku.Chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał.Dodatki:-20 dkg
kiełbasy, np.
szynkowej-20 dkg
pieczarek-20 dkg
żółtego sera-
cebula-
papryka-2
kiszone ogórki-świeży
pomidor i
ogórek-
przyprawa warzywna-
olejPomidor,
ogórki,
cebulę kroimy w plasterki.
Pieczarki również w plasterki a
paprykę w kostkę.
Część
sera kroimy w słupki a resztę ścieramy na tarce.
Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy
cebulę.
Dodajemy
pieczarki, przyprawiamy
przyprawą warzywną i podsmażamy do odparowania
wody.
Kiełbasę kroimy w dowolny sposób.
Ciasto w międzyczasie urosło.
Wykładamy na posypaną
mąką stolnicę i rozwałkowujemy.
Ciasto musi być nieco większe od blaszki ( u nas blaszka 35 x 35 cm ).Blaszkę wcześnie należy natłuścić.Na brzegi ciasta układamy słupki
serai zawijamy je
ciastem.
Ciasto smarujemy częścią
sosu pomidorowego,
posypujemy częścią
żółtego sera,
nakładamy
pieczarki,
a następnie
paprykę,
ogórki kiszonea na koniec
kiełbasę.
Delikatnie polewamy
sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut.
Wyjmujemy z piekarnika a następnie
posypujemy pozostałym
serem i wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się
sera.
Wyjmujemy z pieca, kroimy, nakładamy świeży
ogórek i
pomidor, polewamy sosem i zajadamy się.
Smacznego!