Wykonanie
W książce Gordona Ramsaya "Ultimate
home cooking" znalazłam przepis na zupę meksykańską z
czerwoną fasolą. Mimo że prosta, okazała się bardzo ciekawa. Wyszła pikantna, ale ostrość nie tłumiła innych elementów jej smaku. Propozycja idealna na szybki, zdrowy obiad.Zupa meksykańska- 1
czerwona cebula-
sól,
pieprz- 2 łyżeczki całego kuminu- 1 łyżeczka
oregano- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżki pasty z papryczek chipotle- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego- 1 puszka krojonych
pomidorów- 1 puszka
czerwonej fasoli- 1 łyżeczka
cukru- 400ml
bulionu- 100g
sera Lancashire lub innego- 1/2
awokado- łyżka posiekanej
kolendry (opcjonalnie)1) W garnku z grubym dnem rozgrzać
olej.2) Dodać posiekaną
cebulę razem ze szczyptą
soli i
pieprzu.3) Smażyć aż zmięknie, dodać kumin i
oregano i smażyć, aż
przyprawy zaczną pachnieć.4) Dodać posiekany
czosnek i smażyć przez 2 minuty, mieszając.5) Dodać
koncentrat pomidorowy, krojone
pomidory, pastę chipotle,
czerwoną fasolę i
cukier.6) Zagotować, dodać
bulion i gotować ma małym ogniu przez 10-15 minut.7) Podawać z pokrojonym w kostkę
awokado,
serem i
kolendrą.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 180 kcal +
ser