Wykonanie
Wyjątkowo trudno nie lubić risotta. Kremowa konsystencja, sprężysty
ryż i hojny dodatek
sera powinny przekonać każdego. Na blogu zaprezentowałam już sześć jego odmian (w tym np. z fenkułem i
cytryną czy z
dynią), dzisiaj siódma - pomidorowa. Równie pyszna! Połączenie
pomidorów z
mozzarellą i
bazylią jest tak naturalne, że aż
dziwne, że risotto z takimi dodatkami nie jest zbyt często spotykane. Trudno mi wybrać swoje ulubione, ale to risotto na pewno znajduje się w czołówce ;)-1
cebula- 180g
ryżu arborio- rosół- 300 ml
przecieru pomidorowego- 2
pomidory- 125g
mozzarelli lightpokrojonej w kostkę- 10 listków
bazylii,pokrojonej w paski-
sól,
pieprz1) Na rozgrzanej dużej patelni podsmażyć posiekaną drobno
cebulę, by zmiękła. 2) Wsypać
ryż i mieszać przez kilka minut.3) Mieszając, stopniowo dolewać gorący rosół,za każdym razem czekając, aż się wchłonie.4) Pod koniec zamiast rosołu dodać
przecier pomidorowy i drobno pokrojone
pomidory.5) W razie potrzeby dodawać dalej rosół i skończyć jego dodawanie,gdy
ryż będzie jeszcze al dente, a risotto będzie miało kremową konsystencję.6) Doprawić
solą i
pieprzem.7) Po wyłączeniu palnika dodać połowę
mozzarelli i
bazylii i wymieszać.8) Przełożyć na talerze i na wierzch wyłożyć resztę
mozzarelli i
bazylii.Czas przygotowania: 40 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal