ßßß Cookit - przepis na Senegalska zupa z masłem orzechowym i szpinakiem

Senegalska zupa z masłem orzechowym i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Gdy raz spróbuje się tej zupy, chętnie jadłoby się ją częściej i częściej. Przynajmniej ja tak mam;D Trzeba przyznać, że chili, pomidory, mleko kokosowe, masło orzechowe i szpinak to świetne połączenie! Przepis, który wykorzystałam może nie być do końca autentyczny, ale nie zmienia to faktu, że efekt jest niesamowity. Zupa jest pikantna, niezwykle aromatyczna i przepyszna! Nic nie stoi na przeszkodzie, by zmniejszyć ilość ostrych przypraw, jeśli ktoś woli łagodniejsze smaki lub dodać trochę mięsa, jeśli nie można bez niego żyć;) Polecam tę zupę i mam nadzieję, że Wam też będzie podobnie smakować:)
- 1 łyżka oleju
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 żółta chili
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 mała marchew
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki curry
- 300ml wody (lub wywaru
drobiowego czy warzywnego)
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 50g masła orzechowego
- 100ml mleka kokosowego
- 100g młodego szpinaku
- sól
- 1 łyżka posiekanej kolendry do posypania
1) Rozgrzać olej w garnku z grubym dnem.
2) Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek,
posiekaną papryczkę chili i kolendrę.
3) Gotować przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
4) Dodać pokrojoną w plastry marchew, pieprz i curry.
5) Smażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć, ok. minuty.
6) Dodać wodę i pomidory, wymieszać i zagotować.
7) Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
8) Dodać masło orzechowe, mleko kokosowe i szpinak.
9) Gotować przez kilka minut, aż szpinak zmięknie.
10) Doprawić solą i podawać posypane kolendrą.
Przepis stąd .
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 330 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2013/02/senegalska-zupa-z-masem-orzechowym-i.html