Wykonanie
Gdy raz spróbuje się tej zupy, chętnie jadłoby się ją częściej i częściej. Przynajmniej ja tak mam;D Trzeba przyznać, że
chili,
pomidory,
mleko kokosowe,
masło orzechowe i
szpinak to świetne połączenie! Przepis, który wykorzystałam może nie być do końca autentyczny, ale nie zmienia to faktu, że efekt jest niesamowity. Zupa jest pikantna, niezwykle aromatyczna i przepyszna! Nic nie stoi na przeszkodzie, by zmniejszyć ilość ostrych przypraw, jeśli ktoś woli łagodniejsze smaki lub dodać trochę
mięsa, jeśli nie można bez niego żyć;) Polecam tę zupę i mam nadzieję, że Wam też będzie podobnie smakować:)- 1 łyżka
oleju- 1 mała
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1 żółta
chili- 1 łyżka posiekanej
kolendry- 1 mała
marchew- szczypta
pieprzu- 2 łyżeczki
curry- 300ml
wody (lub
wywarudrobiowego czy warzywnego)- 1/2 puszki krojonych
pomidorów- 50g
masła orzechowego- 100ml
mleka kokosowego- 100g młodego
szpinaku-
sól- 1 łyżka posiekanej
kolendry do posypania1) Rozgrzać
olej w garnku z grubym dnem.2) Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę, wyciśnięty
czosnek,posiekaną
papryczkę chili i
kolendrę.3) Gotować przez kilka minut, aż
cebula zmięknie.4) Dodać pokrojoną w plastry
marchew,
pieprz i
curry.5) Smażyć, aż
przyprawy zaczną pachnieć, ok. minuty.6) Dodać
wodę i
pomidory, wymieszać i zagotować.7) Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.8) Dodać
masło orzechowe,
mleko kokosowe i
szpinak.9) Gotować przez kilka minut, aż
szpinak zmięknie.10) Doprawić
solą i podawać posypane
kolendrą.Przepis stąd .Czas przygotowania: 40 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 330 kcal