Wykonanie
Nikt nie zaprzeczy, że warto jeść
ryby. Są nie tylko bardzo zdrowe, ale i smaczne, zwłaszcza
łosoś. I można je przyrządzać na tyle pysznych sposobów!:) Dzisiaj proponuję wersję azjatycką, inspirowaną kuchnią tajską: bardzo wyrazistą, świeżą i aromatyczną. Tak przygotowany
łosoś może przypaść do gustu nawet osobom, które nie lubią ryb (słyszałam, że są takie;D). Chętnie jadłabym to słodko-kwaśno-ostre danie częściej, bo smakuje naprawdę wyjątkowo.
- 30g pasty tamaryndowej- 1 łyżeczka
chili w płatkach- 1 łyżka
cukru- 2 łyżeczki
trawy cytrynowej w proszku- 1cm kawałek
imbiru, drobno posiekany- kilka gałązek
kolendry, posiekanych- szczypta
soli- 250g
łososia1) Wymieszać wszystkie składniki bez dwóch ostatnich.2) Włożyć
łososia do płaskiej miski i posmarować grubą warstwą marynaty.3) Odstawić na 15 minut.4) Lekko posolić i smażyć kilka minut na stronie ze skórą.5) Odwrócić i smażyć kolejne kilka minut (w zależności od grubości kawałka).6) Podawać z
ryżem i resztą marynaty służącą za sos.Inspiracja stąd .Czas przygotowania: 30 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 250 kcal