Wykonanie
Naprawdę szkoda, że
jagnięcina nie jest w Polsce zbyt popularna i łatwo dostępna. Nie przepadam (już) jakoś szczególnie za
mięsem, właściwie mogłabym się bez niego obejść, ale doceniam ten jego rodzaj. A że bardzo lubię też
ciecierzycę, zrobiłam to proste danie, które inspirowane jest marokańskimi
smakami. Można je łatwo modyfikować, bezproblemowo się je przygotowuje, no i oczywiście świetnie smakuje, dlatego na pewno chętnie jeszcze raz je zrobię.- 300g chudej
jagnięciny-
oliwa- 1
cebula czerwona- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżeczka mielonej
kolendry- 1 łyżeczka mielonego
kminku- 1 łyżeczka
tymianku- 1/2 łyżeczki
ostrej papryki- ok. 200ml
wody (lub
bulionu)- puszka
ciecierzycy-
sok z cytryny-
sól,
pieprz-
natka pietruszkiObsmażyć pokrojoną w kostkę
jagnięcinę razem z
cebulą przez kilka minut.Dodać posiekany
czosnek i
przyprawy i smażyć przez minutę.Wlać
wodę lub
bulion i dusić przez 40 minut.Dodać odsączoną
ciecierzycę i część posiekanej
natki i dusić jeszcze 10 minut, odkryte.Dodać trochę
soku z cytryny, ew. doprawić i posypać resztą
pietruszki.Podawać np. z
sałatą.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal