Wykonanie
Jak głoszą legendy, ponad 200 lat temu w szwedzkiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy zaserwowano te cudne, aromatyczne ziemniaczki, które łączą w sobie tyle smaku - cieniutkie, pachnące, plasterki pełne
ziół, kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę... Okazały się one tak pyszne, że z czasem zyskały wielką sławę na całym świecie :) A ich najwierniejszą fanką ever jestem ja! :D
Ziemniaki przyrządza się niezwykle prosto, nacinając je pionowo w cieniutkie plasterki - im cieńsze i im jest ich więcej, tym
ziemniaki smakują lepiej. Następnie wystarczy posmarować je
oliwą i oprószyć ulubionymi
przyprawami oraz
ziołami. Możecie tu dowolnie eksperymentować, by za każdym razem uzyskać zupełnie inny smak :) Najlepiej nadają się tu
ziemniaki z cienką skórką, ale jeśli najdzie Was ochota na pieczone
ziemniaki kiedy skończy się sezon na
młode, jędrne ziemniaczki, po prostu obierzcie stare pyry ze skórki :DZiemniaczki Hasselback polecam Wam jako osobne danie z dowolnymi dipami albo jako elegancki dodatek do dań
mięsnych lub wegetariańskich.Z całą pewnością
mogę stwierdzić, że stare, poczciwe frytki mają potężną konkurencję :DSKŁADNIKI:6-7 dużych
ziemniaków (około 1-1,2 kg)8 łyżek
oliwy z oliwek3/4 łyżeczki słodkiej mielonej
paprykiszczypta
pieprzu cayenne lub
płatków chili3/4 łyżeczki
czosnku granulowanegokilka gałązek świeżego
tymiankusól do smakuodrobina
pieprzuWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką. Jeśli wolisz wersję bez skórki, obierz je cienko. Teraz zrób
ostrym nożem 2-3 mm pionowe nacięcia na poszczególnym
ziemniaku, głęboko, ale tak by nie przeciąć
ziemniaka do końca. Możesz sobie pomóc dwoma nożami, położyć je płasko na desce do krojenia i
między nie ułożyć
ziemniaka. Dzięki temu nóż, którym będziesz robić nacięcia zatrzyma się na trzonkach noży (patrz zdjęcie instruktażowe).
Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmaruj je 4 łyżkami
oliwy (ja używam do tego grubego pędzelka). Posyp je
solą i wstaw do nagrzanego piekarnika.Po 25 minutach wyjmij
ziemniaki i posmaruj je pozostałymi 4 łyżkami
oliwy z oliwek, a następnie posyp
przyprawami i posiekanym
tymiankiem (kilka gałązek
tymianku powkładaj w
ziemniaki) i wsadź blachę ponownie do piekarnika na kolejne 25 minut . Gotowe! Smacznego!
Zdjęcie instruktażowe: