ßßß Cookit - przepis na PLACUSZKI KEFIROWE Z TRUSKAWKAMI

PLACUSZKI KEFIROWE Z TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

Puszyste, delikatne, mięciutkie... placuszki na kefirze z dodatkiem soczystych truskawek. Ogromną ich zaletą jest to, że nie są smażone na tłuszczu, tylko na suchej, nieprzywieralnej patelni (np. teflonowej). Jedyny dodatek tłuszczu to 3 łyżki oleju roślinnego wymieszanego z ciastem. Placuszki do przygotowania w 15 minut, są naprawdę dziecinnie proste. Składniki należy wymieszać w misce tylko do ich połączenia i już można zacząć smażenie.
Po wylaniu porcji ciasta na patelnię należy smażyć placuszki z jednej strony na złoty kolor, następnie ułożyć na wierzchu plasterki truskawek i obrócić placki na drugą stronę. I na tej stronie wystarczą im już 1-2 minutki na patelni - kiedy leciutko się zezłocą, są gotowe.
Przepyszne na śniadanie, kolację czy podwieczorek, idealne jako drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Możecie je zrobić tez z jagodami, borówkami, malinami czy jeżynami. A poza sezonem z mrożonymi owocami.
SKŁADNIKI:
300 g kefiru (opcjonalnie jogurtu naturalnego lub greckiego)
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (w zdrowszej wersji - pełnoziarnistej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
szczypta soli
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszaj w misce tylko do ich połączenia, najlepiej drewnianą łyżką, rozcierając grudki mąki wierzchem łyżki o ścianki miski.
Na rozgrzaną patelnię wyłóż po 1 łyżce ciasta i smaż placki na złoty kolor.
Kiedy podrosną i napuchną lekko, ułóż na każdym po 3-4 plasterki truskawek (grubiej krojonych) i przełóż placki na drugą stronę. Smaż je jeszcze 1-2 minuty na lekko złoty kolor. Po zdjęciu placków z patelni przetrzyj ją dokładnie papierowym ręcznikiem kuchennym i smaż kolejną porcję placuszków.
Usmażone placki oprósz cukrem pudrem. Możesz podać je również z bitą śmietaną czy syropem klonowym. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/06/placuszki-kefirowe-z-truskawkami.html