Wykonanie
Puszyste, delikatne, mięciutkie... placuszki na
kefirze z dodatkiem soczystych
truskawek. Ogromną ich zaletą jest to, że nie są smażone na tłuszczu, tylko na suchej, nieprzywieralnej patelni (np. teflonowej). Jedyny dodatek tłuszczu to 3 łyżki
oleju roślinnego wymieszanego z
ciastem. Placuszki do przygotowania w 15 minut, są naprawdę dziecinnie proste. Składniki należy wymieszać w misce tylko do ich połączenia i już można zacząć smażenie.Po wylaniu porcji ciasta na patelnię należy smażyć placuszki z jednej strony na złoty kolor, następnie ułożyć na wierzchu plasterki
truskawek i obrócić placki na drugą stronę. I na tej stronie wystarczą im już 1-2 minutki na patelni - kiedy leciutko się zezłocą, są gotowe.Przepyszne na śniadanie, kolację czy podwieczorek, idealne jako drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Możecie je zrobić tez z
jagodami,
borówkami,
malinami czy
jeżynami. A poza sezonem z
mrożonymi owocami.SKŁADNIKI:300 g
kefiru (opcjonalnie
jogurtu naturalnego lub greckiego)1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej (w zdrowszej wersji - pełnoziarnistej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 duże
jajka4 łyżki
cukru pudru3 łyżki
oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)szczypta
soliWYKONANIE:Wszystkie składniki wymieszaj w misce tylko do ich połączenia, najlepiej drewnianą łyżką, rozcierając grudki
mąki wierzchem łyżki o ścianki miski.Na rozgrzaną patelnię wyłóż po 1 łyżce ciasta i smaż placki na złoty kolor.Kiedy podrosną i napuchną lekko, ułóż na każdym po 3-4 plasterki
truskawek (grubiej krojonych) i przełóż placki na drugą stronę. Smaż je jeszcze 1-2 minuty na lekko złoty kolor. Po zdjęciu placków z patelni przetrzyj ją dokładnie papierowym ręcznikiem kuchennym i smaż kolejną porcję placuszków.Usmażone placki oprósz
cukrem pudrem. Możesz podać je również z
bitą śmietaną czy
syropem klonowym. Gotowe! Smacznego!



