ßßß
Składniki:1. Składniki suche:2 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukruSzczypta soli2-3 łyżeczki cukru wanilinowegoGarść malin, jeżeli nie mamy z posiadaniu świeżych, możemy je zastąpić mrożonymi.2. Składniki mokre:2 jajka200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru0,5 szklanki oleju3. Kruszonka:75 g. mąki pszennej25 g. mąki krupczatki50 g. masła50 g. cukru pudruOdrobina oleju
Etapy przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopniPrzygotowujemy dwie miski: W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej składniki mokre (roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, olej i mieszamy)Wymieszane składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi. Delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy palcami do uzyskania okruchów.Ciasto nakładamy do foremek na ¾ wysokości i posypujemy kruszonką.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 minut i delektujemy się pysznym smakiem!

