Wykonanie
Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut,
potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki należy zagnieść ręką, wyłożyć
ciastem blachę, na to ułożyć połówki
jabłek, posypać
cynamonem i przykryć drugą warstwą ciasta. Ot, cała filozofia. Poczęstowała mnie nim koleżanka i od razu się w nim zakochałam:D Ciasto smakuje najlepiej, gdy porządnie wystygnie, ale gdy je upiekłam miałam okazję skosztować tylko kawałeczek, bo rozeszło się w mgnieniu oka, moja familia dosłownie je pożarła:)) Cała tajemnica wyjątkowej, niezwykle delikatnej struktury ciasta to dodany do niego
serek homogenizowany. Sprawia on, że ciasto jest totalnie mięciutkie i puszyste. I tutaj dokonałam - niezaplanowanej - zmiany. Kiedy miałam już wszystkie składniki w misce, zorientowałam się, że mój Synek zjadł potrzebny mi
serek waniliowy:) A ponieważ nie chciało mi się już biec do sklepu, wygrzebałam z czeluści lodówki ukryte
mascarpone:) Dodałam je do ciasta i wyszła... bajka!:) Przepis zaczerpnęłam z blogu
Cake Time . Bardzo polecam!SKŁADNIKI:2.5 szklanki
mąki pszennej (może być też orkiszowa)250 g
masła (tylko lekko schłodzonego, by nie było zbyt twarde)2/3 szklanki
cukru pudru200 g
serka homogenizowanego waniliowego słodzonego (lub
mascarpone + 1/3 szklanki
cukru pudru)1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią lub wanilinowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDODATKOWO:6-7 dużych
jabłekcynamoncukier puder do posypaniaWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C .Blachę o wymiarach 20-30 cm wysmaruj lekko
olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz większą blachę, po prostu nie wykładaj
ciastem blachy do końca.W misce wymieszaj
mąkę,
cukier puder i
cukier waniliowy oraz
proszek do pieczenia.Dodaj pokrojone w drobną kostkę
masło, zagnieć ręką gładkie ciasto.Na koniec dorzuć
serek waniliowy lub
mascarpone i wtedy dodatkowe 1/3 szklanki
cukru pudru) znowu zagnieć ciasto.Podziel ciasto na dwie części, jedną trochę większą.Większą część rozwałkuj i wyłóż nią blachę lub rozgnieć na niej ciasto ręką.Na wierzch ułóż obrane, wydrylowane i przekrojone na pół
jabłka - wydrążoną częścią w dół.Posyp je obficie
cynamonem i ułóż na nie rozwałkowaną drugą część ciasta.Ciasto piecz przez około 55-60 minut (ja piekłam 50 minut), aż będzie złociste.Ostudzone ciasto posyp
cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!