Wykonanie
Jesienna deszczowa i ponura
pora sprzyja siedzeniu pod kocem z
kubkiem gorącej
herbaty i książką w ręku,ale jak dla mnie do dopełnienia idealnego zestwu brakuje kawała dobrego ciasta :))I właśnie takie ciasto dziś Wam przedstawiam.Już jakiś czas temu natknęłam się na kilku blogach na ten bardzo prosty i szybki jabłecznik i tak czekał w kolejce na swój czas aż się doczekał :)Przepis pochodzi z bloga "Gotuję bo lubię"
Składniki (forma 25x30):25 dkg
masła2,5 szkl
mąki pszennej2 opakowania
cukru waniliowego20 dkg
serka waniliowego homogenizowanego2/3 szkl
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia8 dużych słodkich
jabłekcynamoncukier puder do opruszeniaWykonanie:
Mąkę,
cukier puder przesiać i dokładnie posiekać z
masłem.Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy dokładnie ciasto.Dzielimy je na dwie części,pierwszą część rozwałkowujemy i wykładamy nią formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy,przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne a następnie układamy jedną połówkę obok drugiej na przygotowanym cieście (
jabłka układamy okrągłą częścią do góry)Ułożone
jabłka posypujemy
cynamonem i przykrywamy rozwałkowaną drugą połową ciasta.Delikatnie nakłuwamy widelcem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 1 godzinę.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,wystudzić i posypać
cukrem pudrem