Wykonanie
PRZE-pyszny! Delikatny, lekko słodkawy i do tego z pysznym, wilgotnym
jabłkiem. Czego chcieć więcej? Plusem tego ciasta jest to, że nie zawiera w sobie
jajek. Prosty w wykonaniu i ładnie wyglądający po upieczeniu. Polecam wszystkim, tym, którzy jeszcze tego ciasta nie jedli. Jest przepyszne.Specjalnie dla Was dzisiaj wstałam wcześniej, żeby "obfocić" ciacho i jak najszybciej podzielić się przepisem.
Składniki (na standardową blachę do ciasta 21x32 cm):- 3 szklanki
mąki pszennej- 200g
masła- 1/2-3/4 szklanki
cukru pudru- 200g
serka waniliowego homogenizowanego (jeśli
serek będzie bardzo słodki, radzę dodać mniej
cukru pudru)- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
cukru waniliowego lub ziarenka z 1
laski wanilii- szczypta
soli-
cynamon- 6 ulubionych
jabłekMąkę przesiać do miski, dodać
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy (ziarenka z
laski wanilii),
cukier puder i szczyptę
soli. Wymieszać. Dodać
serek homogenizowany, miękkie
masło i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z rozwałkowanego ciasta zdjąć papier i przełożyć ciasto do formy, delikatnie dociskając do formy (szczególnie w rogach).Na ciasto wyłożyć, obrane
jabłka (bez skórki i gniazda nasiennego), oprószyć
cynamonem i przykryć drugim (rozwałkowanym)
ciastem. Widelcem zlepić ze sobą górę i dno ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko przypiekało się z góry, przykryć papierem do pieczenia).Po upieczeniu ciasto wystudzić i przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Kolorowe Papilotki' z modyfikacjami 'Bake and taste'