Wykonanie
Jedna z prostszych szarlotek, a zarazem bardzo smaczna. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem gałki
lodów :) Przepis znalazłam tutaj
Składnik:250g zimnego
masła2,5 szklanki
mąki krupczatki200g
serka waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru6 dużych kwaskowatych
jabłek,
cynamon do posypania
Lukierpół szklanki
cukru pudru1 łyżka kwaśnej
śmietany 12%Utrzeć (łyżką lub mikserem) na gładką masęPrzygotować foremkę (o wymiarach 20x30cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.Do
mąki dodać
proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę
masło, szczyptę
soli i
cukier. Szybko posiekać nożem. Dodać
serek waniliowy i szybko zagnieść gładkie ciasto.Gotowe ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Jabłka obrać, przekroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Stolnicę oprószyć
mąką i rozwałkować każdą część ciasta. Pierwszą wyłożyć dno i boki foremki, mniej więcej do połowy wysokości. Na warstwie ciasta rozłożyć
jabłka, wypukłą strona do góry. Następnie posypać je obficie
cynamonem, przykryć drugą częścią ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch po nakłuwać widelcem.Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 C prze ok 1 godziny. Ciasto lekko przestudzić i polać lukrem.