ßßß Cookit - przepis na CIASTO Z JABŁKAMI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA)

CIASTO Z JABŁKAMI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA)

nazwa

Wykonanie

Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut, potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki należy zagnieść ręką, wyłożyć ciastem blachę, na to ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i przykryć drugą warstwą ciasta. Ot, cała filozofia. Poczęstowała mnie nim koleżanka i od razu się w nim zakochałam:D Ciasto smakuje najlepiej, gdy porządnie wystygnie, ale gdy je upiekłam miałam okazję skosztować tylko kawałeczek, bo rozeszło się w mgnieniu oka, moja familia dosłownie je pożarła:)) Cała tajemnica wyjątkowej, niezwykle delikatnej struktury ciasta to dodany do niego serek homogenizowany. Sprawia on, że ciasto jest totalnie mięciutkie i puszyste. I tutaj dokonałam - niezaplanowanej - zmiany. Kiedy miałam już wszystkie składniki w misce, zorientowałam się, że mój Synek zjadł potrzebny mi serek waniliowy:) A ponieważ nie chciało mi się już biec do sklepu, wygrzebałam z czeluści lodówki ukryte mascarpone:) Dodałam je do ciasta i wyszła... bajka!:) Przepis zaczerpnęłam z blogu Cake Time . Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
2.5 szklanki mąki pszennej (może być też orkiszowa)
250 g masła (tylko lekko schłodzonego, by nie było zbyt twarde)
2/3 szklanki cukru pudru
200 g serka homogenizowanego waniliowego słodzonego (lub mascarpone + 1/3 szklanki cukru pudru)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
6-7 dużych jabłek
cynamon
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C .
Blachę o wymiarach 20-30 cm wysmaruj lekko olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz większą blachę, po prostu nie wykładaj ciastem blachy do końca.
W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło, zagnieć ręką gładkie ciasto.
Na koniec dorzuć serek waniliowy lub mascarpone i wtedy dodatkowe 1/3 szklanki cukru pudru) znowu zagnieć ciasto.
Podziel ciasto na dwie części, jedną trochę większą.
Większą część rozwałkuj i wyłóż nią blachę lub rozgnieć na niej ciasto ręką.
Na wierzch ułóż obrane, wydrylowane i przekrojone na pół jabłka - wydrążoną częścią w dół.
Posyp je obficie cynamonem i ułóż na nie rozwałkowaną drugą część ciasta.
Ciasto piecz przez około 55-60 minut (ja piekłam 50 minut), aż będzie złociste.
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/01/ciasto-z-jabkami-na-serku.html