Wykonanie
Miałam ochotę na lekki
makaron. Surowe świeże
krewetki oczywiście byłyby najlepsze do tego dania, o te jednak w naszych warunkach niezwykle trudno. Użyłam mrożonych, obgotowanych przed zamrożeniem.
Krewetkom ugotowanym wystarczą 2-3 minuty, przez dłuższe smażenie stracą smak i konsystencję, będą w smaku suche i niesmaczne. Listki
szpinaku i
pomidorki koktajlowe dodały daniu ciekawego aromatu. Zapraszam :)składniki:8-10 średnich
krewetek, umytych, oczyszczonych i bez ogonków1,5 łyżki
masła2-3 garście
świeżego szpinaku babykilka
pomidorków koktajlowychtrochę świeżej
natki pietruszki3 większe ząbki
czosnkusól1 porcja
makaronu spaghettiprzygotowanie:
makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. na patelni rozgrzewamy
masło, wrzucamy drobniutko pokrojony
czosnek, chwilkę podsmażamy (ok.1 minuty, jedynie szkląc,
czosnek nie może się zrumienić), dodajemy przygotowane
krewetki i
natkę pietruszki drobno pokrojoną, podsmażamy ok. 2 minut. umyte listki
szpinaku i
pomidorki koktajlowe osuszamy, dodajemy do naszych
krewetek i dusimy 1 minutę, aż listki
szpinaku zrobią się zwiędłe, a
pomidorki lekko zmiękną. doprawiamy do smaku
solą. na gotowy ciepły
makaron wykładamy
krewetki,
szpinak i
pomidorki.
smacznego:)