Wykonanie
Robiłam te
krewetki jakiś czas temu po raz pierwszy i prawdę mówiąc
jadłam je po raz pierwszy..Przepis na
krewetki znalazłam na blogu
Ilonki , a Ilonka znalazła na blogu Simple Cooking Pleasures .25- 30 dkg mrożonych
krewetek4 ząbki
czosnku1/4 kostki
masła (może być więcej)
natka pietruszkiszczypta
soliPołowę
masła dokładnie wymieszać z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku. Pozostały
czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.
Krewetki rozmrozić, obgotować, wrzucając je na wrzącą
wodę na 1-2 min., odłowić, przełożyć na sitko, aby ostygły.Na patelni rozpuścić 1/4
masła z
czosnkiem, wrzucić
krewetki. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie co 5 min. dodawać resztę
masła i
czosnku. Na 3-4 min. przed końcem wrzucić dokładnie posiekaną
natkę.
Krewetki będą gotowe, jeśli zrobią się złotawe. Najlepszym sposobem jest wyjęcie jednej
krewetki i spróbowanie jej. Powinna być mocno czosnkowa, a
mięso nie za miękkie i nie za twarde.Przepis dodaję do akcji
Owoce morza.