ßßß Cookit - przepis na Krewetki duszone na maśle czosnkowym

Krewetki duszone na maśle czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Robiłam te krewetki jakiś czas temu po raz pierwszy i prawdę mówiąc jadłam je po raz pierwszy..Przepis na krewetki znalazłam na blogu Ilonki , a Ilonka znalazła na blogu Simple Cooking Pleasures .
25- 30 dkg mrożonych krewetek
4 ząbki czosnku
1/4 kostki masła (może być więcej)
natka pietruszki
szczypta soli
Połowę masła dokładnie wymieszać z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Pozostały czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.Krewetki rozmrozić, obgotować, wrzucając je na wrzącą wodę na 1-2 min., odłowić, przełożyć na sitko, aby ostygły.Na patelni rozpuścić 1/4 masła z czosnkiem, wrzucić krewetki. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie co 5 min. dodawać resztę masła i czosnku. Na 3-4 min. przed końcem wrzucić dokładnie posiekaną natkę.Krewetki będą gotowe, jeśli zrobią się złotawe. Najlepszym sposobem jest wyjęcie jednej krewetki i spróbowanie jej. Powinna być mocno czosnkowa, a mięso nie za miękkie i nie za twarde.
Przepis dodaję do akcji Owoce morza.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/12/433-krewetki-duszone-na-masle.html