Wykonanie
Wilgotne i bardzo
cytrynowe. Z nutką goryczki cytrynowej więc dla tych którym t en smak nie przeszkadza. Przepis Ewy Wachowicz ( kilk - przesunąć myszką do dołu ).składniki:1 kostka
masła (200 g)¾ szklanki
cukru3
jajka1 łyżka
soku z cytrynyskórka otarta z
cytryny1 ½ szklanki
mąki orkiszowej ( użyłam 1 szklankę tortowej pszennej i 0,5 szklanki orkiszowej razowej )¾ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliprzygotowanie:Składniki powinny być w temp. pokojowej.Ciepłe
masło zmiksowałam z
cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodałam ubite
jajka,
sok z cytryny i
skórkę cytrynową. Stopniowo dodawałam przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Wymieszałam.Ciasto przelałam do foremki keksowej o długości ok. 30 cm, wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 st. C.polewa cytrynowa:½ szklanki
wodysok z 2
cytryn¼ szklanki
mioduSkładniki polewy połączyłam i gotowałam na wolnym ogniu, aż zgęstniały. Ciepłe jeszcze ciasto polałam polewą - tak, by zalała także boki.A tu ciasto nadgryzion e przez fotografa, nie zdążyłam interweniować ;) :)).