ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe.

Ciasto cytrynowe.

nazwa

Wykonanie

Wilgotne i bardzo cytrynowe. Z nutką goryczki cytrynowej więc dla tych którym t en smak nie przeszkadza. Przepis Ewy Wachowicz ( kilk - przesunąć myszką do dołu ).
składniki:
1 kostka masła (200 g)
¾ szklanki cukru
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
1 ½ szklanki mąki orkiszowej ( użyłam 1 szklankę tortowej pszennej i 0,5 szklanki orkiszowej razowej )
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
przygotowanie:
Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Ciepłe masło zmiksowałam z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodałam ubite jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Stopniowo dodawałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszałam.
Ciasto przelałam do foremki keksowej o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 st. C.
polewa cytrynowa:
½ szklanki wody
sok z 2 cytryn
¼ szklanki miodu
Składniki polewy połączyłam i gotowałam na wolnym ogniu, aż zgęstniały. Ciepłe jeszcze ciasto polałam polewą -– tak, by zalała także boki.
A tu ciasto nadgryzion e przez fotografa, nie zdążyłam interweniować ;) :)).
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/05/ciasto-cytrynowe.html